Nagyvilág

2011.10.24. 16:06

Törökországi földrengés: Nem indítottak külön akciót

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - Három segélyszervezetet kérdeztünk meg arról, terveznek-e valamilyen segélyakciót a törökországi földrengés áldozatainak megsegítésére.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - Három segélyszervezetet kérdeztünk meg arról, terveznek-e valamilyen segélyakciót a törökországi földrengés áldozatainak megsegítésére.

Az Ökumenikus Segélyszervezet sajtóreferense, ifj. Kis Boáz arról tájékoztatott: egyelőre nem, minthogy Törökország nem is kért segítséget. Egyébként segélyszervezetük - nemzetközi segélyszervezetek tagjaként - külföldre humanitárius segítséget szokott nyújtani, elsődlegesen a kitelepítettek alapellátásának (élelmiszer, ivóvíz, takarók) biztosításával. Megjegyezte: a százezres nagyságrendű katasztrófáknál a mérték egyértelműsíti a helyzetet, olyankor nem várnak a fogadó ország segítségkérésre. Hozzátette: ha adományuk számlaszámára (11705008-20464565) olyan befizetések érkeznének, amelyek mellett az adományozók egyértelműen feltüntetnék, hogy a mostani törökországi földrengés áldozatainak megsegítésére szánják az adományt, az összeget az említett nemzetközi segélyszervezeteken keresztül eljuttatnák a célállomásra.

A Vörösfélhold az illetékes

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat egyelőre nem szervez segélyakciót Törökországba, de ha ilyen döntés születne, azt azonnal közzétennék a honlapjukon (www.maltai.hu).

A Magyar Vöröskereszttől a következő választ kaptuk: „Figyelemmel kísérjük a törökországi eseményeket. Egyelőre nem érkezett felkérés csak informális tájékoztatás az IFRC -től (a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége, azaz Federáció). A Vöröskereszt Vörösfélhold mozgalom a világ 187 országában jelen van, így mindig a területen illetkés Vöröskereszt, jelen esetben a Vörösfélhold elsősorban az illetékes. Természetesen, amint érkezik gyűjtést szorgalmazó felhívás a Federációtól vagy a Török Vörösfélholdtól a Magyar Vöröskereszt is csatlakozik.

ÉM-SzK


Hetesnél erősebb földrengés rázta meg Törökország keleti részét: legalább ötven ember megsérült és ennél is többen haltak meg.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!