Nagyvilág

2011.12.13. 11:29

Ukrajnában rögzítenek és megőriznek minden telefonbeszélgetést

Minden egyes vonalas vagy mobilos telefonbeszélgetést rögzítenek, és évekig megőriznek Ukrajnában – ismerte el az ukrán elhárítás nyugalmazott vezetője.

Minden egyes vonalas vagy mobilos telefonbeszélgetést rögzítenek, és évekig megőriznek Ukrajnában – ismerte el az ukrán elhárítás nyugalmazott vezetője.Az államilag jóváhagyott lehallgatások tulajdonképpen a szovjet idők óta is az élet mindennapjaihoz tartoznak Ukrajnában – ismerte el Olekszandr Szkipalszkij, az egykori KGB utódszerveként működő Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) katonai elhárítási csoportjának nemrég nyugdíjba vonult főnöke, aki korábban az SZBU igazgatóhelyettese is volt. Szkipalszkij elmondta, hogy az ukrán mobil telefónia két legnagyobb szolgáltatója: az MTS és a Kyivstar például minden egyes telefonbeszélgetést rögzít, és ezeket a felvételeket köteles öt éven át megőrizni.

Az újságírók emlékeztetnek arra, hogy Viktor Janukovics ukrán elnök nemrégiben utasította az államvédelmi szerveket egy speciális elhárítási csoport létrehozására, amely a kommunikációs rendszereken, valamint az interneten zajló államellenes tevékenységek elhárítására szolgál.

Biztonságtechnikai szakértők több hasznos tanáccsal is szolgálnak azoknak, akik szeretnék elkerülni a lehallgatást. A legegyszerűbb védekezési eszköz, hogy a telefonos beszélgetőpartnerek egyféle „virágnyelven” beszéljenek, amit egy harmadik fél nem érthet meg. Melegen ajánlják továbbá, hogy amint a felek a telefonvonal minőségének váratlan romlását vagy javulását észlelik, illetve visszhangot hallanak, azonnal szakítsák meg a beszélgetést, mert ezek a lehallgatás egyértelmű jelei.

Azt is megfogadandónak tartják, hogy egy személyes, négyszemközti beszélgetés során mindenki kapcsolja ki a mobilját, sőt akár az akkumulátort is vegye ki, mivel a készülékek még kikapcsolt állapotban is „poloskaként” képesek szolgálni. Végezetül, az ipari kémkedés szempontjából óva intenek attól, hogy a vállalati vezetők bármilyen értékes mobiltelefont, iPad-ot, vagy bármilyen más számítástechnikai készüléket fogadjanak el partnereiktől, ezek az ajándékok ugyanis bármikor az információszerzés eszközeinek bizonyulhatnak.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!