Nagyvilág

2012.01.08. 14:40

Brit lap: Izrael a dimonai atomlétesítmény bezárására készül az iráni fenyegetés miatt

London, 2012. január 8., vasárnap (MTI) - Izrael az atomfegyvereit is előállító dimonai nukleáris létesítmény lezárására készül, mivel az üzem sebezhető lenne, ha háború törne ki Iránnal - írta a The Sunday Times.

London, 2012. január 8., vasárnap (MTI) - Izrael az atomfegyvereit is előállító dimonai nukleáris létesítmény lezárására készül, mivel az üzem sebezhető lenne, ha háború törne ki Iránnal - írta a The Sunday Times.A vezető vasárnapi konzervatív brit lap izraeli védelmi forrásai szerint Dimona leállítása az iráni nukleáris létesítmények elleni amerikai vagy izraeli támadás előtt elkezdődne.

Uzi Even professzor, az izraeli atomprogram egyik alapítója azonban elmondta a The Sunday Timesnak, hogy egy nukleáris reaktor hűtése és a radioaktivitás szintjének mérséklése hosszú időt, sok hetet vesz igénybe. Even szerint a dimonai reaktor, amelyet 1964-ben építettek, valószínűleg a második legrégebbi aktív reaktor a világon. A létesítmény a professzor szerint "veszélyes, és már rég be kellett volna zárni".

A The Sunday Times beszámolója szerint Dimonát légvédelmi ütegek hatalmas gyűrűje veszi körül, de szakértők most már ezt a védelmet sem tartják elégségesnek.

A brit lap idéz egy izraeli hírszerzési illetékest, aki a minap arról tájékoztatott újságírókat, hogy ha háború törne ki Iránnal, "nem kevesebb mint 15 ezer rakéta hullana Izraelre". A lap szerint Dimona az iráni és a szíriai rakéták hatósugarán belül van, sőt a libanoni Hezbollah milícia által birtokolt egyes rakéták is elérhetik.

A The Sunday Times idéz egy kiszivárgott izraeli védelmi minisztériumi jelentést, amely szerint a dimonai biztonsági rendszert "évek óta súlyos hiányosságok jellemzik".

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!