Nagyvilág

2012.01.25. 18:40

Lemondott mandátumáról a fejbelőtt amerikai képviselőnő

Washington, 2012. január 25., szerda (MTI) - A közelmúltban tett ígéretének megfelelően kedden hivatalosan lemondott kongresszusi mandátumáról Gabrielle Giffords amerikai képviselőnő, akit egy évvel ezelőtt egy merénylő fejbelőtt az arizonai Tucsonban.

Washington, 2012. január 25., szerda (MTI) - A közelmúltban tett ígéretének megfelelően kedden hivatalosan lemondott kongresszusi mandátumáról Gabrielle Giffords amerikai képviselőnő, akit egy évvel ezelőtt egy merénylő fejbelőtt az arizonai Tucsonban.Giffordsot, aki kedden jelen volt Barack Obama országértékelő beszédén, a kollégái másfél perces ovációban részesítették, az elnök pedig a televízió nyilvánossága előtt megölelte és megcsókolta.

A politikusasszony, akit a többi képviselő szerdán a ház üléstermében ismét felállva ünnepelt, John Boehner képviselőházi elnökhöz írt lemondó levelében hangsúlyozta, hogy a felépülésére kell összpontosítania, mielőtt újból elvállal egy választott hivatalt.

Giffords hangsúlyozta, hogy keményen dolgozik a felépülésén. Megígérte, hogy ha meggyógyul, visszatér a politikába, hogy Arizona és az összes amerikai érdekében munkálkodjon. A tisztségéből távozó politikus levelét egy közeli barátja, Debbie Wasserman Schultz képviselő olvasta fel a képviselőházban.

A képviselőnő levelében közölte, hogy nem sokra emlékszik abból, ami a merénylet napján történt, de mindig hálás lesz választóinak bizalmukért. Tavaly január 8-án, Giffordsnak egy tucsoni lakossági fórumán egy zavarodott férfi tüzet nyitott, és kioltotta hat ember életét, további tizenhármat pedig megsebesített. A merénylet célpontja a képviselőnő volt, aki fejlövést kapott.

A 41 éves Giffords az elmúlt évet túlnyomórészt Houstonban töltötte, ahol intenzív mozgás- és beszédterápiában részesült. Az orvosok és a hozzátartozók csodának nevezték a felépülését, amelynek eredményeként ismét megtanult járni és beszélni, szavazott a képviselőházban, és májusban egy - erősen megvágott - interjút adott az ABC televíziónak. 

A tucsoni merénylő, a 23 éves Jared Lee Loughner ártatlannak vallotta magát az ellene felhozott 49 vádpontban. A zavart elméjű vádlottat egy Missouri állambeli börtönben kényszergyógykezelésnek vetették alá, hogy alkalmassá tegyék a büntetőperben való részvételre.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!