Nagyvilág

2012.02.24. 18:12

Toró T. Tibor: verseny és érdekérvényesítő együttműködés helyes arányára van szükség az erdélyi politikában

Kolozsvár/Budapest, 2012. február 24., péntek (MTI) – Az Erdélyi Magyar Néppárt állandó törekvése, hogy megteremtse az erdélyi magyar politikában az értékek egyensúlyát kifejező verseny és az érdekérvényesítő együttműködés helyes arányát – nyilatkozta Toró T. Tibor, a párt ügyvezető elnöke az Erdélyi Napló című hetilap legfrissebb számában a párt első országos küldöttgyűlése előtt, amelyet szombaton tartanak Csíkszeredában.

Kolozsvár/Budapest, 2012. február 24., péntek (MTI) – Az Erdélyi Magyar Néppárt állandó törekvése, hogy megteremtse az erdélyi magyar politikában az értékek egyensúlyát kifejező verseny és az érdekérvényesítő együttműködés helyes arányát – nyilatkozta Toró T. Tibor, a párt ügyvezető elnöke az Erdélyi Napló című hetilap legfrissebb számában a párt első országos küldöttgyűlése előtt, amelyet szombaton tartanak Csíkszeredában.„A magyar érdeket nem légüres térben, hanem többnyire a román egységes nemzetállami szempontok ellenében kell érvényesítenünk, így válik természetes szövetségessé az amúgy értékrendileg tőlünk távol álló magyar politikai vetélytárs is” – mondta Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) ügyvezető elnöke az interjúban, utalva a Romániai Magyar Demokrata Szövetségre (RMDSZ).

Hangsúlyozta, hogy az erdélyi magyarság élethelyzete vidékenként eltér egymástól, más Székelyföldön, a többségben, más a Partium és Közép-Erdély nagy részében, ahol jelentős számban ugyan, de kisebbségben élnek magyarok, és más Dél-Erdélyben, az erősen megfogyatkozott létszámú szórványközösségekben. „Míg Székelyföldön a főszabály a politikai verseny – az győz, aki szervezettebb, hitelesebb jelölteket és megvalósítható programot mutat fel –, addig az interetnikus környezetben egyre inkább a magyar szervezetek közötti együttműködés felé tolódik el a hangsúly” – jelentette ki az EMNP vezetője, hozzátéve, hogy az a fontos, hogy a közösség képviselete sehol se gyengüljön sem számában, sem minőségében. Ezért szerinte a júniusi önkormányzati választások közeledtével esetenként eltérő döntéseket szükséges hoznia a pártnak arról, mi a helyes és mi a jó a helyi közösségnek.

Az EMNP ügyvezetője külön kitért a magyar szórványközösségek megmaradásának támogatására és pártpolitikán felül álló ügynek nevezve azt.

A romániai magyar politikai mozgalmak együttműködéséről szólva Toró T. Tibor nem zárta ki az esetleges közös jelöltek állításának lehetőségét – elsősorban a szórványvidékeken -, ugyanakkor bírálta az RMDSZ-t és a Magyar Polgári Pártot (MPP). Mint mondta: „az RMDSZ vezetői együttműködésen egyelőre azt értik, hogy támogassuk feltétel nélkül jelöltjeiket, legyenek azok bármilyen korruptak, haszonlesők, vagy zsarolhatóak”. Ugyanakkor kijelentette, hogy az MPP elnöke „suttogó propaganda keretében hinti a rágalmakat az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a néppárt vezetőiről, és naponta összeboronál minket az RMDSZ vezetőivel”.

Toró elmondta, hogy szerinte Erdélyben „akkor lesz politikai rendszerváltás, ha a pártok vezetőinek sikerül a pártérdekek fölé emelkedni és konszenzust kialakítani néhány, a közösségünk számára sorsdöntő stratégiai kérdésben, mint amilyen a belső önrendelkezésen alapuló közösségi autonómiák ügye, vagy a kárpát-medencei összmagyar nemzetegyesítés programja.”  Szerinte mindaddig, amíg a magyar pártok politikai döntéseinek „külső szempontok – például a román nemzetállami érdek – szabnak keretet, amit ügyesen tudnak leplezni a közvélemény előtt, addig nem lesz politikai rendszerváltás”.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!