Nagyvilág

2012.03.15. 15:29

Az UMDSZ Beregszászon emlékezett a nemzeti ünnepen

Beregszász, 2012. március 15., csütörtök (MTI) - Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) Beregszász központjában, Petőfi Sándor szobránál tartotta meg csütörtökön a hagyományos március 15-i központi megemlékezését.

Beregszász, 2012. március 15., csütörtök (MTI) - Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) Beregszász központjában, Petőfi Sándor szobránál tartotta meg csütörtökön a hagyományos március 15-i központi megemlékezését.A népes hallgatóság előtt elmondott ünnepi beszédében Gajdos István, az UMDSZ elnöke, Beregszász polgármestere méltatta az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc 164. évfordulóját, egyben élesen bírálta a magyar kormányt, amely szerinte diszkriminatív politikát folytat az UMDSZ-szel szemben. Mint hangsúlyozta, az anyaországi kormányzat magatartása azért is méltatlan, mert az általa irányított szervezet a két évvel ezelőtti ukrajnai önkormányzati választásokon kétszer annyi képviselőt és ötször annyi polgármestert adott, mint a budapesti kormány által preferált másik magyar szervezet (a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) - a tud.). Ráadásul az UMDSZ politikai ellenszélben és egy gátlástalan lejárató kampány közepette érte el ezt az eredményt - tette hozzá, megjegyezve, hogy "mindezt ráadásul onnan kaptuk, ahonnan a segítséget vártuk". "A két éve megígért nemzetegyesítés valójában megosztást hozott, s ez a határon túli területekre is exportálódott, tovább élezve az ellentéteket a magyar közösségeken belül az egész Kárpát-medencében, így Kárpátalján is" - fogalmazott. 

Gajdos hangsúlyozta: az új magyarországi hatalom az ígéreteivel ellentétben rossz és jó, A- és B-kategóriájú magyarokra osztotta a polgárokat mind Magyarországon, mind annak határain túl. "Ezáltal mi is mostohagyermekeivé váltunk az anyaországnak, akiket nemcsak magukra hagytak, hanem ott rúgnak beléjük, ahol tudnak, s akiket megpróbálnak ellehetetleníteni, megsemmisíteni" - mondta. Szerinte a magyar kormány a KMKSZ-nek kedvező szelektív politikát folytat Kárpátalján.

Az UMDSZ elnöke úgy vélte, a budapesti kormány Ukrajnával kapcsolatos politikájának az eredménye, hogy az utóbbi időben Kárpátaljáról nehezebbé vált a Magyarországra történő beutazás, s ezáltal romlott az anyaországgal való kapcsolattartás  lehetősége is. Szerinte a magyar kormánypolitika miatt nem sikerült aláírni a magyar-ukrán kormányközi kisebbségi vegyes bizottság legutóbbi ülésének a jegyzőkönyvét.

Gajdos ugyanakkor jónak ítélte az UMDSZ-nek a magyarországi ellenzéki pártokkal kiépített kapcsolatait. A jövőre nézve biztatónak mondta, hogy a kárpátaljai magyarság profitálhat az UMDSZ és az ukrán elnök között létrejött megállapodásból.

Köszöntötte a beregszásziakat Herczog Edit, az Európai Parlament MSZP-s képviselője. Beszédében a nemzet egységének a fontosságát emelte ki, és meggyőződését fejezte ki, hogy a március 15-i beregszászi ünnepség is része lesz a magyar történelemnek. Hangsúlyozta, hogy 1848-1849 legfontosabb üzenete az összefogás.

A rendezvényen felolvasták Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi üzenetét és Kárpátalja megye vezetőinek az ukrajnai magyarságnak címzett köszöntő levelét.

Beregszászon a március 15-i ünnepi rendezvények késő délután a KMKSZ városi szervezetének a megemlékezésével folytatódnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!