Nagyvilág

2012.03.05. 18:58

Francia elnökválasztás - Francia családfakutató: Sarkozy és Hollande távoli rokonok

Párizs, 2012. március 5., hétfő (MTI) - A francia elnökválasztás két nagy riválisa, a konzervatív Nicolas Sarkozy és a szocialista Francois Hollande távoli rokonok, miután mindketten Claude Labully-Burtynak, egy, a francia Alpokban a XVII. században élt parasztnak a leszármazottjai - állítja Jean-Louis Beaucarnot, a családfakutatás egyik legjelentősebb francia specialistája a francia politikusok családtörténetéről írt kötetének a héten megjelenő bővített kiadásában.

Párizs, 2012. március 5., hétfő (MTI) - A francia elnökválasztás két nagy riválisa, a konzervatív Nicolas Sarkozy és a szocialista Francois Hollande távoli rokonok, miután mindketten Claude Labully-Burtynak, egy, a francia Alpokban a XVII. században élt parasztnak a leszármazottjai - állítja Jean-Louis Beaucarnot, a családfakutatás egyik legjelentősebb francia specialistája a francia politikusok családtörténetéről írt kötetének a héten megjelenő bővített kiadásában.A novemberben megjelent első kiadásban a specialista már utalt arra, hogy mindkét jelöltnek Lyonban született az anyai nagyanyja, Jeanne Adrienne Jacquignon, illetve Adele Bouvier. Az újabb kutatások szerint azonban a két politikusnak egy közös őse is van, aki egy, a svájci határ közelében lévő Chambéry városától húsz kilométerre fekvő szavojai falucskában, Saint-Maurice-de-Rotherens-ben élt.

"Abból a tényből indultam ki, hogy Nicolas Sarkozy francia ősei az Alpokban éltek" - mondta a specialista a Le Journal du Dimanche című hetilap internetes oldalának adott interjújában. Az elnök anyai nagyanyja - Sarkozy nagyszülei közül az egyetlen francia - Lyonban született. Az ő anyja szavojai, Traize településről származik, amely a Tournier-hely lábánál található. Ugyanakkor az is köztudott, hogy Francois Hollande anyai nagyanyja is lyoni, akinek az anyja szintén szavojai, mégpedig La Balme nevű településről származik.

Beaucarnot ezt követően végigvezette a két nagyanya családfáját, amely két szavojai településhez, Saint-Genix-sur-Guiers-hez és Saint-Maurice-de-Rothorens-hez kötethető. A két faluban pedig megtalálható ugyanaz a családnév: a Labully. A két család őse volt Claude Labully-Burty parasztember, aki a XVI-XVII. század fordulóján élt az egyik faluban. A specialista azt állítja, hogy neki két fia született: Claude, aki Francois Hollande és Pierre, aki pedig Nicolas Sarkozy őse.

A Labully név egyébként Franciaországban nem ismeretlen, ugyanis egy kedvelt szavojai süteményt neveznek így. A pralinéval töltött brióst 1880-ban kreálta Pierre Labully cukrászmester, akire a szavojai gasztronómia nagy specialistájaként emlékeznek a helyi szakácskönyvek.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!