Nagyvilág

2012.03.15. 15:32

Március 15. - Petőfi-szobrot avattak Óbecsén

Óbecse, 2012. március 15., csütörtök (MTI) – Felavatták a Délvidék első egész alakos Petőfi-szobrát, Szarapka Tibor szabadkai szobrászművész alkotását csütörtökön Óbecsén.

Óbecse, 2012. március 15., csütörtök (MTI) – Felavatták a Délvidék első egész alakos Petőfi-szobrát, Szarapka Tibor szabadkai szobrászművész alkotását csütörtökön Óbecsén.Petőfi nélkül nincs magyar kultúra, magyar kultúra nélkül pedig magyarság sincs - mondta Réthelyi Miklós, Magyarország nemzeti erőforrás minisztere az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján rendezett avatóünnepségen.

Petőfi talán türelmetlenebb lenne, de hétköznapi küzdelmeinket ő is értékelné. Nem győztünk egy lendülettel, de lépésről lépésre csak előrehaladtunk: mára Vajdaság az egész Kárpát-medence számára példamutató kereteket tudott létrehozni, a Magyar Nemzeti Tanács megteremtésével olyan egyedülálló egységet mutatott föl, amely iránytűként szolgálhat minden közösség számára – fogalmazott a politikus.

Korhecz Tamás, az MNT elnöke kifejtette, az, hogy mától ércbe öntve, közterületen is köztünk él majd Petőfi, azt jelzi, büszkesége és tartása is van a vajdasági magyar közösségnek, hogy nyíltan vállaljuk és hirdetjük történelmünket, kultúránkat és értékeinket.

A bronzszobor, amely hosszú évtizedek óta a város első magyar vonatkozású köztéri alkotása a dél-bácskai városban a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör épülete és a költő nevét viselő iskola között áll. Az ünnepségen, amelyen másfél-kétezren vettek részt, Knézi Péter óbecsei polgármester elmondta, a helybéliek régi, néha titkolt álma volt a Petőfi-szobor fölállítása, amelyet az MNT támogatása és magánszemélyek adománya tett lehetővé.

- A szobor azon a helyen áll, amely a magyar közösség számára legkedvesebb, a három intézmény – a templom, az iskola és a kultúrkör – szomszédságában, amely megmaradásukat biztosítja – hangsúlyozta a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!