Nagyvilág

2012.03.15. 14:23

Ven Csia-pao: nem várható a jüan dollárral szembeni további nagyarányú felértékelődése

Sanghaj, 2012. március 15., csütörtök (MTI) - A kínai valuta elérte a dollárral szembeni egyensúlyi árfolyamát, a közeljövőben további felértékelődés nem valószínű - mondta Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök szerdán.

Sanghaj, 2012. március 15., csütörtök (MTI) - A kínai valuta elérte a dollárral szembeni egyensúlyi árfolyamát, a közeljövőben további felértékelődés nem valószínű - mondta Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök szerdán.Az elmúlt hét évben a jüan mintegy 30 százalékkal értékelődött fel az amerikai dollárral szemben, szeptember óta viszont a 12 havi elszámolásos határidős devizaügyletek hongkongi piacán felfelé és lefelé irányba is mozog. Ez azt mutatja, hogy a jüan elérhette egyensúlyi árfolyamát - mondta szerdán a kínai miniszterelnök.

A miniszterelnök szavai azt jelentik, Kína rövidtávon nem hagyja majd a jüant nagymértékben felértékelődni - nyilatkozta a China Daily napilapnak Li Vej (Li Wei), a Standard Chartered közgazdásza. Az éves 5-6 százalékos felértékelődésnek bizonyosan vége - vélik más szakértők. A kínai fizetőeszköz tavaly 4,7 százalékkal erősödött a dollárral szemben, az év eleje óta pedig mintegy 0,6 százalékkal gyengült.

Ven egy rugalmasabb, piaci elveken működő árfolyamrendszert ígért, s a jüan ingadozási sávjának kiszélesítését szorgalmazta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!