Nagyvilág

2012.04.18. 19:14

Francia elnökválasztás - Sarkozy már az első fordulóban is vesztésre áll

Párizs, 2012. április 18., szerda (MTI) - Nicolas Sarkozy francia államfő az elnökválasztás négy nap múlva esedékes első fordulójában is vesztésre áll baloldali riválisával szemben - derül ki a szerdán nyilvánosságra hozott felmérésekből.

Párizs, 2012. április 18., szerda (MTI) - Nicolas Sarkozy francia államfő az elnökválasztás négy nap múlva esedékes első fordulójában is vesztésre áll baloldali riválisával szemben - derül ki a szerdán nyilvánosságra hozott felmérésekből.A május 6-i második fordulónak hónapok óta Francois Hollande, a Szocialista Párt jelöltje a nagy esélyese. Az első fordulót illetően azonban az elmúlt hétig az erőviszonyok kiegyenlítettek voltak, fej-fej mellett haladt a két jelölt, és bizonytalannak tűnt, hogy melyikük végez az élen.

A CSA és BVA intézetek legfrissebb felmérései azonban azt mutatják, hogy Hollande legalább 29 százalékos eredménnyel már vasárnap jelentős vereséget mérhet a jelenlegi államfőre, akinek már csak alig 24-27 százalékos támogatottságot jeleznek előre a közvélemény-kutatók. A második fordulót - ha azt most tartanák - 56-58 százalékkal biztosan nyerné az ellenzéki jelölt.

"Annyira elköteleztem magam ebben a kampányban, mint még soha" - kommentálta szerdán a felméréseket Sarkozy, s jelezte: "a végsőkig harcolni fog". De azt már nem mondta, hogy "egészen a győzelemig" - ahogy azt a két héttel ezelőtti választási nagygyűlésén tette.

A francia lapok beszámolója szerint már Sarkozy kampánystábja sem hisz igazán a győzelem lehetőségében. A kormányhoz közeli Le Figaro ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az államfő furcsa módon teljesen nyugodtan és lazán viselkedik a kampánykörútjain, az aggodalomnak semmilyen jelét nem mutatja. A konzervatív lap úgy vélte, hogy Sarkozy mutatói azért romlottak, mert nem egyértelmű, hogy a centrista vagy pedig a szélsőjobboldali szavazók meggyőzése érdekében kampányol.

A centrista Francois Bayrou jelenleg 11-12, míg a szélsőjobboldali Marine Le Pen 14-17 százalékon áll.

Jérome Sainte Marie, a CSA intézet elemzője viszont úgy látja, hogy Sarkozy-nek már a jobboldali tábort sem sikerül eléggé mozgósítania. Jacques Chirac környezete kedden jelezte, hogy az előző konzervatív államfő nem az utódjára, hanem a barátjának számító Hollande-ra fog szavazni. Hasonlóan nyilatkozott szerdán több mérsékelt jobboldali és olyan baloldali politikus (Corine Le Page, Fadela Amara, Martin Hirsch) is, akik korábban közel álltak Sarkozy-hez, sőt a kormányának tagjai voltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!