Nagyvilág

2012.04.05. 12:51

Madárijesztőket tesztel egy ukrán atomerőmű

Sólyomhanggal próbálják távol tartani a Rivnei Atomerőmű üzemeltetői a kivezető magasfeszültségű vezetékek oszlopaitól a fészkelő madarakat.

Sólyomhanggal próbálják távol tartani a Rivnei Atomerőmű üzemeltetői a kivezető magasfeszültségű vezetékek oszlopaitól a fészkelő madarakat.A szakemberek szerint az elmúlt tizenhárom év során számos ízben alakult ki vészhelyzet az atomerőműben a trafóállomásokon és a magasfeszültségű távvezetékek oszlopain tömegesen fészket rakó madarak miatt. Az általuk okozott rövidzárlatok miatt ugyanis jelentős mértékben csökkenteni kell a kapacitást, sőt előfordult, hogy egy-egy reaktort teljesen le kellett állítani.

Az atomerőmű üzemeltetői ezért jelenleg többféle madárriasztó berendezést és eszközt is tesztelnek. Az egyik egy olyan készülék, amely időnként sólyom vagy más ragadozó madár hangját süvölti szerteszét. Ez a hanghatás az eddig tapasztaltak szerint a fészkelő madarak közel 60 százalékánál járt sikerrel.

A gondot viszont az okozza, hogy szárnyasok mintegy 15 százalékának nincs hallása. Ezért olyan eszközöket is be kell vetni, amelyek megakadályozzák a madarak leszállását a különösen veszélyes helyekre. Az atomerőmű sajtószolgálatának közleménye szerint egyelőre az amerikai Bird Gard Pro PA cég madárijesztő eszközei bizonyultak a leghatékonyabbaknak.

Palkó István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!