Nagyvilág

2012.05.19. 09:17

G8-csúcs - Szakértő: várhatóan sokat beszélnek, de keveset mondanak a fejlett ipari országok vezetői

Budapest, 2012. május 18., péntek (MTI) - Artner Annamária akadémiai kutató szerint a hétvégi G8-csúcstalálkozón az euróválság központi kérdésként szerepel majd, hiszen az euróban "sűrűsödik" a 2008-ban kirobbant világgazdasági válság. A szakember szerint a tanácskozás résztvevői várhatóan sokat beszélnek, de keveset mondanak a kapitalizmus világméretű válságáról.

Budapest, 2012. május 18., péntek (MTI) - Artner Annamária akadémiai kutató szerint a hétvégi G8-csúcstalálkozón az euróválság központi kérdésként szerepel majd, hiszen az euróban "sűrűsödik" a 2008-ban kirobbant világgazdasági válság. A szakember szerint a tanácskozás résztvevői várhatóan sokat beszélnek, de keveset mondanak a kapitalizmus világméretű válságáról.

A Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Világgazdasági Intézetének tudományos főmunkatársa az MTI-nek azt mondta, a G8-találkozón az euróválság központi kérdésként szerepel majd, hiszen az euróban "sűrűsödik" a 2008-ban kirobbant világgazdasági válság. Ugyanakkor a fejlett kapitalista világ széles hatókörű gazdasági-társadalmi válságáról van szó - vélekedett.

Kifejtette: a növekedés például az Egyesült Államokban sem indult még be, pénzügyi szektora törékeny. A G8-ak azonban nem találhatnak megoldást a válságra, bármilyen nagy ívű "növekedésserkentő" lépéseket deklarálnak is - mondta. Hozzátette: ezt mutatja az is, hogy a növekedés melletti elkötelezettségüket a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az eurózóna vezetői egyaránt összekötik a további megszorítások, a költségvetési egyensúly megteremtésének feltételével.

A G8-csúcs tehát - "akármennyire felfújják is" - csak egy lesz a sorban, amely "sokat beszél, de keveset mond" a kapitalizmus világméretű válságáról - emelte ki. A világgazdasági problémákkal kapcsolatban valószínűleg elhatározzák, hogy a növekedés felé veszik az irányt, ami "rég ismételt téma", tehát - mint mondta - "az egy helyben topogást" mutatja.

Mint rámutatott, profitorientált gazdaságban a növekedés csak akkor lehetséges, ha a termelőknek profitot hoz; a növekedéshez tehát újra kell osztani az új értéket a tőke javára, holott éppen ez vezetett a válsághoz-

A szakértő szerint Oroszországban már a következő nemzetközi pénzügyi válságra készülnek. A görögök kiválására az eurózónából, az eurózóna széthullására, kétsebességűvé válására már a legkülönbözőbb forgatókönyveket alkották meg világszerte, miközben tart a minderre vonatkozó pénzügyi spekuláció.

Véleménye szerint a válságból két kiút van. Az egyik a termelőalapok megújítása, új technológiákra - nanotechnológiára, biotechnológiára, zöldtechnológiákra - épülő új termelési szerkezet kialakítása a régi helyett. Kifejtette, ehhez egyrészt "ki kell dobni" a régi technológiákat, másrészt pótlólagos erőforrásokra van szükség az új ágazatok felépítéséhez.

Nem véletlen, hogy "ma mindenki Kínával akar együttműködni, és szinte követelik", hogy szálljon be az euróválság finanszírozásába - mutatott rá, hozzátéve, Kína azonban belső problémái miatt erre nem hajlik.

A másik kiút a GDP termelésének és elosztásának egyidejű radikális megváltoztatása, hogy a létrehozott új értek ne a társadalom egy szűk rétegének, a termelőeszközök tulajdonosainak kezében összpontosuljon - mondta a szakértő.

Artner Annamária hangsúlyozta, hogy az első út legjobb esetben is csak "újrafutja azt a kört", amely a válsághoz vezetett.

A G8-as csoport pénteken kezdődő, kétnapos Camp David-i csúcstalálkozóján a fejlett ipari országok - az Egyesült Államok, Kanada, Japán, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Olaszország -, valamint Oroszország vezetői vesznek részt. Moszkvát Dmitrij Medvegyev kormányfő képviseli. Vlagyimir Putyin, akit május 7-én iktattak be harmadszor az államfői hivatalba, belpolitikai elfoglaltságra hivatkozva lemondta részvételét.

A G8-találkozó egyik fő vitatémája az európai gazdasági és politikai válság. Szintén napirenden szerepel az arab tavasz, továbbá a Közel-Kelet és az észak-afrikai régió.

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!