Nagyvilág

2012.08.17. 09:54

Csehország lakosságának mintegy fele sosem volt klasszikus zenei koncerten

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti: Prága, 2012. augusztus 17., péntek (MTI) - Csehország lakosságának mintegy fele soha életében nem járt komolyzenei koncerten - derült ki a Stem/Mark prágai ügynökség országos felméréséből, amelynek eredményét pénteken hozták nyilvánosságra.

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:

Prága, 2012. augusztus 17., péntek (MTI) - Csehország lakosságának mintegy fele soha életében nem járt komolyzenei koncerten - derült ki a Stem/Mark prágai ügynökség országos felméréséből, amelynek eredményét pénteken hozták nyilvánosságra.

Ugyanakkor érdekes, hogy a komolyzenei koncertek látogatását a megkérdezettek több mint kétharmada a kultúrember egyik fontos jellemzőjének minősítette.

Még rosszabb a helyzet a balett-, illetve operaelőadásokkal, amelyekre legalább egyszer életében csak a megkérdezettek alig egyharmada látogatott el.

Prágában, ahol a klasszikus zenei kínálat a legszélesebb, a komolyzenei koncerteket a lakosság mintegy öt százaléka látogatja rendszeresen. A megkérdezettek húsz százaléka jelezte, hogy néha elmegy koncertre. A prágaiak kétharmada mindazonáltal életében legalább egyszer volt már komolyzenei előadáson.

A csehek fele azt állította, hogy nem elégedett saját hozzáállásával a komoly zenéhez. A megkérdezettek nyolcvan százaléka ezt időhiánnyal magyarázta, kisebb részük a túlságosan is drága belépőjegyekkel.

Ha dönteni kell, hogy elmenjenek-e egy koncertre, elsősorban a fellépő énekest vagy együttest, aztán az előadott darabot, legvégül a színházlátogatás költségeit, illetve a helyszín megközelíthetőségét veszik figyelembe.

Az emberek 70 százaléka azt mondta, hogy a klasszikus zenével szemben előnyben részesíti a rock-, illetve a popzenét.

A megkérdezettek 17 százaléka játszik valamilyen hangszeren, gyerekkorukban pedig majdnem a felük járt rövidebb-hosszabb ideig zeneiskolába. A legkedveltebb hangszernek a gitárt, a zongorát és a fuvolát jelölték meg.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!