Nagyvilág

2012.08.01. 15:33

Közösségi bérkerékpárrendszer indult be Varsóban

Varsó, 2012. augusztus 1., szerda (MTI) - Ezer kerékpárral indított biciklikölcsönző-rendszert szerdán a lengyel főváros, csatlakozva a világ több mint 50 városában működő Veturilo rendszerhez.

Varsó, 2012. augusztus 1., szerda (MTI) - Ezer kerékpárral indított biciklikölcsönző-rendszert szerdán a lengyel főváros, csatlakozva a világ több mint 50 városában működő Veturilo rendszerhez.Összesen több mint 1100 kerékpár áll a varsóiak rendelkezésére, mert az egyik kerületben már április óta működik néhány kölcsönző állomás.

A kerékpárokat márciustól november végéig lehet igénybe venni, a hét minden napjának 24 órájában. Ehhez előzetesen regisztrálni kell a www.veturilo.waw.pl honlapon és 10 zloty (682 forint) alapdíj befizetése után egy egyéni kóddal már használhatók a közel 60 varsói kölcsönzőállomáson kihelyezett kerékpárok.

A szolgáltatás első 20 perce ingyenes és a biciklit egy másik állomáson lehet leadni. A kerékpárok maximum 12 órára kölcsönözhetők: az időkorlátok megszegése, illetve a jármű megrongálása vagy eltűnése esetén pótdíjat számolnak fel.

A lengyel fővárosban egyre több kerékpárút épül, de a belvárosban még mindig problémás a biciklis közlekedés: a bátrabb kerékpárosok az autók között, az épségüket féltők viszont a járdákon cikáznak. A Budapesten is működő biciklisávos megoldás még várat magára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!