Nagyvilág

2012.08.31. 13:25

Magyar egyetemek révén enyhítenék az orvoshiányt Szászországban

Berlin, 2012. augusztus 31., péntek (MTI) - A budapesti Semmelweis Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem közreműködésével enyhítené az orvoshiányt a németországi Szászország tartományban dolgozó orvosok érdekképviselete; a szervezet évente akár 20 orvostanhallgató magyarországi tanulmányait is finanszírozhatja - írta pénteken a Financial Times Deutschland (FTD).

Berlin, 2012. augusztus 31., péntek (MTI) - A budapesti Semmelweis Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem közreműködésével enyhítené az orvoshiányt a németországi Szászország tartományban dolgozó orvosok érdekképviselete; a szervezet évente akár 20 orvostanhallgató magyarországi tanulmányait is finanszírozhatja - írta pénteken a Financial Times Deutschland (FTD).A német üzleti lap szerint az egészségbiztosító pénztárakkal szerződésben álló, saját rendelőt üzemeltető szászországi orvosok érdekképviseleti szervezete (Kassenärztliche Vereinigung Sachsen - KVS) tanévenként 80 ezer eurót fordítana egy-egy hallgató magyarországi képzésére. A programban résztvevő diákoknak cserébe vállalniuk kell, hogy a diploma megszerzése után 5 évig Szászországban gyakorolják szakmájukat, vagy visszafizetik a tandíjat.

A program 2013-ban indul, egyelőre kísérleti jelleggel. A legfőbb cél az orvoshiány enyhítése, ugyanakkor a szervezet nyomást is kíván gyakorolni a politikára, hogy bővítsék az orvosképzést a tartományban - írta az FTD.

A lap megjegyezte, hogy a budapesti és a pécsi egyetemen egyaránt folytatnak német nyelvű orvosképzést.

A Semmelweis Egyetem Németországban is képez orvosokat. Az egyetem Hamburgban indított úgynevezett székhelyen kívüli oktatási programot az Asklepios német kórházüzemeltető társasággal közösen, az első évfolyam az idén végzett.

A saját rendelőt üzemeltető mintegy 150 ezer németországi orvos országos érdekképviselete (KBV) csütörtökön állapodott meg a honorárium emeléséről az egészségbiztosítók szövetségével (GKV). Az orvosok 10 százalékos emelést kértek, hivatkozva a rendelők üzemeltetési költségeinek növekedésére és az inflációra. A tárgyalások eredménye csupán 1 százalékos, éves szinten 1.800 eurós emelés.

A tárgyalások apropóján a Die Welt című lap összesítést közölt a honoráriumok alakulásáról. Eszerint 2011 első félévében országos átlagban 102.004 euró kaptak a KBV-hez tartozó orvosok. A honorárium legnagyobb részét, 51,6 százalékát az üzemeltetési költségek fedezésére fordították. A nettó jövedelem a teljes összeg 23,5 százaléka volt. A lap szerint a Szászországban dolgozó orvosok honoráriuma meghaladta az átlagot, 115.408 euró volt 2011 első félévében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!