Nagyvilág

2012.09.11. 17:29

A KMKSZ szerint nem lett regionális nyelv a magyar Beregszászon

Varga Béla, az MTI tudósítója jelenti: Ungvár, 2012. szeptember 11., kedd (MTI) – A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) szerint a beregszászi városi tanács (közgyűlés) múlt pénteki ülésén nem szavazta meg a magyar nyelv regionális státusra való emelését a város területén, a testület mindössze a magyar nyelv helyi szintű alkalmazásának bővítéséről döntött.

Varga Béla, az MTI tudósítója jelenti:

Ungvár, 2012. szeptember 11., kedd (MTI) – A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) szerint a beregszászi városi tanács (közgyűlés) múlt pénteki ülésén nem szavazta meg a magyar nyelv regionális státusra való emelését a város területén, a testület mindössze a magyar nyelv helyi szintű alkalmazásának bővítéséről döntött.

A beregszászi városi tanács KMKSZ-es frakciója az MTI-hez kedden eljuttatott nyilatkozatában cáfolja az ukrán és a magyarországi médiában megjelent hírt, amely szerint Beregszászon regionális státust kapott a magyar nyelv. A közlemény szerint a beregszászi képviselőtestület Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) és a vele szövetséges Régiók Pártja (PR) által alkotott többsége elvetette a KMKSZ határozattervezetét, amely elfogadása esetén kimondta volna, hogy „Beregszász város területén a magyar nyelv regionális státussal bír", s a jogszabály érvényesítésére vonatkozó intézkedések kidolgozása mellett elrendelte volna, hogy erről a város lakosságát is tájékoztassák.

A nyilatkozat rámutat: a beregszászi városi tanács döntésében nincs szó arról, hogy regionális nyelv lenne a magyar Beregszászon, az UMDSZ- és PR-frakciók által előterjesztett, majd elfogadott határozat mindössze azt mondja ki, hogy Beregszász város területén az ukrán nyelvtörvény 7. paragrafusa értelmében „az ukrán mint államnyelv mellett elterjedt a magyar nyelv mint regionális, ezért irányában a regionális nyelvek alkalmazására vonatkozó intézkedések foganatosítandók”. A KMKSZ szerint az UMDSZ és a PR beregszászi önkormányzati képviselői jogi csűrcsavarással megkerülték annak egyértelmű kimondását, hogy a magyar nyelv hivatalosan is regionális státust kap Beregszászon. A KMKSZ az ukrán médiában közzétett nyílt levélben szólította fel Mikola Azarovot, a kormányzó PR elnökét, ukrán miniszterelnököt arra, hogy tegye egyértelművé: regionális státust kap-e a magyar nyelv – az ukrán nyelvtörvény rendelkezéseinek megfelelően – Kárpátalján, vagy pártja egyes vezetőinek a sajtóban megjelent, a magyar nyelv regionális rangra történő emelését nyíltan elutasító nyilatkozatai tükrözik-e az ukrán állam tényleges álláspontját a kérdésben.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!