Nagyvilág

2012.09.15. 10:18

Új tiszteletbeli magyar konzult neveztek ki a franciaországi Marseille-ben

Párizs, 2012. szeptember 14., péntek (MTI) - Pierre Vasarely személyében új tiszteletbeli konzult nevezett ki Magyarország a franciaországi Marseille-ben - tájékoztatta pénteken az MTI-t a párizsi magyar nagykövetség.

Párizs, 2012. szeptember 14., péntek (MTI) - Pierre Vasarely személyében új tiszteletbeli konzult nevezett ki Magyarország a franciaországi Marseille-ben - tájékoztatta pénteken az MTI-t a párizsi magyar nagykövetség.

Az újonnan kinevezett tiszteletbeli konzul Viktor Vasarelynek, az op art magyar származású mesterének unokája, aki kimagaslóan sokat tesz a művész szellemi örökségének ápolásáért, életművének népszerűsítéséért, a magyar-francia kereskedelmi es kulturális kapcsolatok fejlesztéséért.

Trócsányi László, Magyarország párizsi nagykövete mintegy kétszáz helyi vezető tisztségviselő jelenlétében péntek este a Vasarely Alapítvány Aix-en-Provence-i központjában iktatta be tisztségébe az 52 éves Pierre Vasarelyt. Közülük Didier Parakian, Marseille polgármester-helyettese és Sophie Joissains Aix-en-Provence-i szenátor méltatták köszöntő beszédükben a magyar-francia kapcsolatok fejlesztésének e fontos lépését.

Franciaország egyik legjelentősebb városában a II. világháborút megelőzően Magyarország egy ideig működtetett már tiszteltbeli konzulátust, de 1939-ben kénytelen volt azt bezárni. Budapest 1987-ben csatlakozott a konzuli kapcsolatokról szóló 1963-as bécsi egyezményhez, s ez adta meg a lehetőséget a tiszteletbeli konzuli hálózat újjáépítéséhez világszerte. Marseille-ben 2005-ben létesült újra tiszteletbeli konzulátus, az azt vezető Tamás Margit azonban 2009-ben elhunyt.

A most újranyíló marseille-i képviselet a kilencedik tiszteletbeli konzulátus Franciaországban. Valamennyi tiszteletbeli konzul önkéntes alapon, ingyen dolgozik a kinevező állam javára. A meghatározott földrajzi területen, az úgynevezett konzuli kerületben élenjáró feladatot vállal a gazdasági, kereskedelmi, kulturális, műszaki-tudományos, egyetemközi, turisztikai és sportkapcsolatok fejlesztésében. Egyúttal ellátják a magyar állampolgárok és jogi személyek érdekeinek védelmét és képviseletét is. Valamennyien helyileg ismert, köztiszteletben álló, befolyásos személyek, s működésüket csak a befogadó állam külügyminisztériumának engedélye után kezdhetik meg.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!