Nagyvilág

2012.10.04. 13:28

Külföldi sajtó Magyarországról - Külföldi lapok Orbán Viktor ópusztaszeri beszédéről, az EPP-alelnöki tisztség tervezett feladásáról

Bécs, Berlin, 2012. október 4., csütörtök (MTI) - Orbán Viktor múlt szombati ópusztaszeri beszédével, valamint az Európai Néppárt alelnöki tisztségének a miniszterelnök által tervezett feladásával foglalkoztak Magyarországot érintő, elemző írásaikban csütörtökön külföldi lapok.

Bécs, Berlin, 2012. október 4., csütörtök (MTI) - Orbán Viktor múlt szombati ópusztaszeri beszédével, valamint az Európai Néppárt alelnöki tisztségének a miniszterelnök által tervezett feladásával foglalkoztak Magyarországot érintő, elemző írásaikban csütörtökön külföldi lapok.A liberális osztrák Der Standard Orbán vitatott vér és rög beszéde címmel közölt tudósítást az ópusztaszeri emlékmű avatásánál elhangzottakról.

Úgy tűnik, Orbán tudatosan kapcsolódik a Horthy-korszak jelképrendszeréhez, ezt mutatja a Kossuth tér korábbi állapotának visszaállítása is - írta a lap budapesti tudósítója, Gregor Mayer. "De a turulmadárnak is ismét konjunktúrája van, Orbán olvasatában a nemzeti összetartozás szimbólumaként" - tette hozzá. Ez utóbbi kifejezés a lap értékelése szerint a trianoni békeszerződéssel elvesztett területek iránti, "legalábbis erkölcsi" igényt jeleníti meg.

A tudósító értékelése szerint Orbán ünnepi beszéde "vér és rög szimbolikájával jóval túlment azon, amit eddig hallani lehetett tőle". A magyar ellenzék többnyire ironikusan kommentálta a beszédet, amely azonban aggodalmat is kiváltott - jegyezte meg a szerző.

Orbánnak az Európai Unióval szembeni távolságtartó hozzáállását egy másik döntés is megerősíteni látszik - írta a Der Standard, beszámolva arról, hogy a Fidesz elnöke nem jelölteti magát újra az Európai Néppárt (EPP) alelnöki tisztségére.

http://derstandard.at/1348284885395/Umstrittene-Blut-und-Boden-Rede-Orbans

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lap is beszámolt arról, hogy Orbán Viktor nem jelölteti magát újra az EPP alelnöki tisztségére.

A lap bécsi tudósítója, Stephan Löwenstein az Orbán Viktor feladja az EPP-alelnökséget című cikkében azt írta: a párt tíz alelnöki tisztségének egyikét 2002 óta betöltő magyar miniszterelnök politikája miatt az európai baloldal részéről nyomást gyakoroltak az EPP-re, hogy "szakítson" a Fidesszel vagy "határolódjon el" tőle. Ez a nyomás "valószínűleg erősödött volna", ha Orbán újra jelöltette volna magát a tisztségre.

A FAZ szerzője hozzátette: német kereszténydemokraták ugyan "védik" Orbán politikáját, de "ritka", hogy "első vonalbeli" politikusok kelnek a magyar miniszterelnök politikájának védelmére.

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!