Nagyvilág

2012.10.20. 13:40

Zenével és hangulatvilágítással küzdenek az öngyilkosságok ellen a japán vasúttársaságok

Tokió, 2012. október 20., szombat (MTI) - Klasszikus zenét sugároznak a peronokon, és nyugtató hangulatvilágítással szerelik fel az állomásokat a japán vasúttársaságok, hogy megakadályozzák az öngyilkosságokat, amelyek jelentős fennakadásokat okoznak a szigetország példátlan pontosságáról híres vasúti közlekedésében.

Tokió, 2012. október 20., szombat (MTI) - Klasszikus zenét sugároznak a peronokon, és nyugtató hangulatvilágítással szerelik fel az állomásokat a japán vasúttársaságok, hogy megakadályozzák az öngyilkosságokat, amelyek jelentős fennakadásokat okoznak a szigetország példátlan pontosságáról híres vasúti közlekedésében.

Az Aszahi Simbun japán lap beszámolója szerint egyelőre nem világos, hogy a szokatlan intézkedések valóban segítik-e az öngyilkosságok megfékezését, de szakértők további hasonló lépésekre biztatják a vasúti cégeket.

"Sokan azért követnek el öngyilkosságot, mert egyedül érzik magukat, ezért valószínűleg van hatása annak, ha odafigyelünk rájuk. Habár nehéz ellenőrizni a zene és a kék hangulatvilágítás hatásait, néhány embert vélhetően sikerült megmenteni" - mondta a lapnak Mikona Mariko pszichiáter, aki az állomásokon játszott, szakértők szerint az idegrendszert nyugtató zenék összeállítását felügyelte. A peronokon sugárzott CD-n többek között Mozart és Chopin művei is megtalálhatók.

A közlekedési minisztérium adatai szerint tavaly 601 ember vetette magát vonat elé a szigetországban. Az öngyilkosok száma folyamatos csökkenést mutat 2009 óta, amikor 682-en lelték halálukat a sínek között. Ugyanakkor a minisztérium nem vont párhuzamot a vasúttársaságok hangulatjavító intézkedései és az öngyilkosságok csökkenése között.

A személyes tragédiák megfékezése mellett a vasúti cégek fő célja, hogy ezzel összefüggésben csökkentsék a késések számát vonalaikon. Tavaly a japán vasúti késések több mint 11 százalékát öngyilkosság okozta. Szeptemberben egy szerelvény például a szigetországban hallatlannak számító 50 percet kényszerült várni el ilyen eset miatt, a zsúfoltság és veszteglés miatt a vonat hat utasa is rosszul lett, őket kórházba kellett szállítani. A tragédiák emellett a szemtanúkat is megviselik. Számos vonatvezető hagyta ott munkáját azután, hogy valaki a szerelvénye elé ugrott - írta az Aszahi.

Egyes társaságok a zene és a világítás mellett segélyvonalak hirdetésével próbálják lebeszélni a potenciális öngyilkosokat, míg több állomáson, valamint a metróban is, kerítést emeltek a peronon, hogy az emberek ne tudjanak a vonat elé ugrani.

Ugyanakkor teljesen még ezen óvintézkedésekkel sem sikerült felszámolni a problémát. A tokiói metrótársaság egy munkatársa azt mondta az Aszahinak, hogy a mai napig előfordulnak olyan esetek, amikor egyesek a kerítésen átmászva ugranak a sínek közé.

Mindemellett a legkézenfekvőbb módszerekkel is próbálkoznak a cégek: számos állomáson a Kelet-Japán Vasutak nyugdíjazott dolgozói és egy segélyszervezet munkásai közösen figyelik a peronokat gyanús, öngyilkosságra készülő személyek után kutatva. A vasúti "járőrök" elsősorban olyan egyéneket próbálnak kiszúrni, akik hosszú ideig állnak a peron végén, több vonatot elengednek, könnyű ruházatot viselnek hideg időben, illetve üresen néznek a távolba.

A tavaly tavasszal kezdett őrjáratoknak mindeddig csupán egyetlen embert sikerült lebeszélniük saját élete kiontásáról. A Kelet-Japán Vasutak egy munkatársa ugyanakkor közölte az Aszahi Simbunnal: "Vélhetően bizonyos fokú elrettentő erővel bírnak az őrjáratok, mivel egy öngyilkosság sem történt olyankor, amikor a megfigyelők a peronon voltak. Ezek folyatásával az állomásokon dolgozók és az utasok figyelmét is felhívjuk az öngyilkosság-megelőzés fontosságára."

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!