Nagyvilág

2012.11.03. 10:18

Bengázi támadás - A CIA szerint ügynökei főszerepet játszottak a védekezésben

Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti: Washington, 2012. november 2., péntek (MTI) - Nem igaz, hogy a Bengáziban tartózkodó amerikai titkos ügynökök parancsba kapták volna, hogy ne avatkozzanak be a konzulátusnál folyó tűzharcba, mi több, kulcsszerepük volt a támadók elleni fellépésben - közölték a Központ Hírszerző Ügynökség (CIA) meg nem nevezett vezetői, akiknek a terrortámadásról szóló beszámolóját pénteken ismertették amerikai napilapok.

Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:

Washington, 2012. november 2., péntek (MTI) - Nem igaz, hogy a Bengáziban tartózkodó amerikai titkos ügynökök parancsba kapták volna, hogy ne avatkozzanak be a konzulátusnál folyó tűzharcba, mi több, kulcsszerepük volt a támadók elleni fellépésben - közölték a Központ Hírszerző Ügynökség (CIA) meg nem nevezett vezetői, akiknek a terrortámadásról szóló beszámolóját pénteken ismertették amerikai napilapok.

A Fox News televízió korábban arról számolt be, hogy a CIA emberei a kifejezett tiltás ellenére siettek Bengáziban a 2012. szeptember 11-én megostromolt konzulátus segítségére, és hogy a szolgálat vezetői akkor is megtagadták, hogy támogatást küldjenek a megsegítésükre, amikor líbiai fegyveresek már azt az épületet ostromolták, amely az ügynökök bázisa volt.

A CIA-vezetők szerint viszont a szervezet féltucatnyi embere 25 perccel az este 9 óra 40 perckor kapott riasztás után elindult a konzulátushoz a telephelyről, amely mintegy másfél kilométerre volt a diplomáciai képviselettől. Az ügynökök felkészülése közben a bázis parancsnoka megpróbált nehézfegyveres támogatást szerezni a líbiai milíciáktól, de hiába.

A CIA-különítmény a hivatalos verzió szerint újabb 25 perc múlva érkezett meg a helyszínre, ahol az ellenséges tűzben kihozták az épületben rekedteket és sikertelen kísérletet tettek Christopher Stevens nagykövet felkutatására. Ezután visszahúzódtak bázisukra.

Éjjel 11 óra 11 perckor a hadsereg egy fegyvertelen Predator drónja a helyszín fölé érkezett. Ennek segítségével megkezdték a menekülési útvonal megtervezését. Valamivel éjfél után, mintegy négy órára elültek a harcok és úgy tűnt, hogy az amerikaiak már túl vannak a nehezén. Ám röviddel pirkadat előtt és nem sokkal azután, hogy Tripoliból két CIA-vezette mentőosztag - benne két katonai kommandóval - Bengáziba érkezett, a CIA-bázist váratlan aknagránát-támadás érte. Az ügynökség két embere, aki a tetőről biztosította az épületet, ebben életét vesztette.

A CIA-vezetők cáfolták, hogy a Pentagon tétlenül szemlélte volna az eseményeket, és felhívták a figyelmet, hogy a katonák egy drónt és két kommandót is a helyszínre vezényeltek és ők biztosították azt a repülőgépet is, amelyen a halottakat és a sebesülteket elszállították Líbiából.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!