Nagyvilág

2012.11.17. 10:49

Leminősítésre jelölte Ciprust a Moody s az IMF/EU-tárgyalások lassúsága miatt

London, 2012. november 17., szombat (MTI) - Leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Ciprus eddig is mélyen spekulatív, B3 szintű kormánykötvény-kötelezettségeinek kockázati besorolását szombaton a Moody s Investors Service, elsősorban azzal indokolva a döntést, hogy lassú ütemben folynak az IMF/EU-segélyprogramról kezdett tárgyalások.

London, 2012. november 17., szombat (MTI) - Leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Ciprus eddig is mélyen spekulatív, B3 szintű kormánykötvény-kötelezettségeinek kockázati besorolását szombaton a Moody s Investors Service, elsősorban azzal indokolva a döntést, hogy lassú ütemben folynak az IMF/EU-segélyprogramról kezdett tárgyalások.

A cég szerint emellett rövid idő alatt jelentősen romlott az ország költségvetési helyzete is, és növekszenek a likviditási kockázatok.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja az európai és az amerikai piaci zárások után, szombat hajnalban Londonban jelentette be Ciprus leminősítési felülvizsgálatát.

A cég a múlt hónapban rontotta agresszív mértékben, egyszerre három fokozattal az addigi Ba3-ról - a köztes B1 és B2 fokozatok kihagyásával - a jelenlegi B3-ra a ciprusi államkötvény-osztályzatot.

A Moody s erre a meredeken rontott osztályzatra jelentett be szombaton leminősítési felülvizsgálatot.

Ha a hitelminősítő innen is tovább rontaná a ciprusi osztályzatot, azzal Ciprus szuverén adósbesorolása a már rendkívüli befektetői kockázatokra figyelmeztető Caa - más hitelminősítők módszertanában CCC-vel jelölt - kategóriába kerülne át.

Az euróövezeti tagállamok közül csak Görögországnak vannak Caa/CCC szintű szuverén hitelminősítői besorolásai.

A Ciprusra szombaton bejelentett negatív felülvizsgálat indoklásában a Moody s az első helyen emelte ki, hogy lassan haladnak a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az EU és az eurójegybank (EKB) alkotta trojkával a majdani pénzügyi támogatás feltételrendszeréről, és ez növeli az országot fenyegető likviditási kockázatokat.

A hitelminősítő felidézi, hogy a ciprusi kormány júniusban folyamodott segítségért, de a tárgyalások csak november közepén kezdődtek el.

A Moody s szerint még abban az esetben is valószínűtlen, hogy Ciprus az idén pénzügyi támogatáshoz jut, ha a tárgyalások az év vége előtt befejeződnének, tekintettel arra, hogy milyen hosszú időbe telik, mire a többi euróövezeti tagállam parlamentjei jóváhagyják az új támogatási programot.

Emellett februárban elnökválasztást is rendeznek Cipruson, és ez érdemben növeli annak a kockázatát, hogy a program feltételrendszeréről szóló megállapodás és a pénzügyi segítség folyósítása 2013 első negyedének végéig elhúzódik - áll a Moody s elemzésében.

A cég szerint a leminősítési vizsgálat másik fő indoka a ciprusi költségvetési helyzetben rövid idő alatt végbement romlás mértéke, és az, hogy a folyamat még tovább növeli a likviditási kockázatot, tekintettel a ciprusi kormány nagyon korlátozott piaci hozzáférésére.

A Moody s ezzel kapcsolatban kiemeli, hogy Ciprus a nemzetközi tőkepiacokhoz már több mint egy éve nem fér hozzá, bár a hazai piacon még értékesíteni tud kincstárjegyet.

Az ország tavaly kapott ugyan likviditási támogatást az orosz kormánytól, ám az utóbbi időben elhangzott nyilatkozatok arra utalnak, hogy a további orosz segítség valószínűleg a trojka programjához kötődne - áll a Moody s elemzésében.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!