Nagyvilág

2012.12.07. 13:11

Új fegyver a szúnyogok ellen

Floridai kutatók hamarosan a szabadba engednek több-százezernyi génmódosított hímszúnyogot, akik miután keverednek a jelenlegi vérszívó állománnyal, csökkenthetik a populációt. Ravasz!

Floridai kutatók hamarosan a szabadba engednek több-százezernyi génmódosított hímszúnyogot, akik miután keverednek a jelenlegi vérszívó állománnyal, csökkenthetik a populációt. Ravasz! Génmódosított szúnyogok százezreit engedik szabadon Floridában a kutatók, a nem csípő hímek olyan születési rendellenességet hordoznak, ami miatt az utódok azelőtt meghalnak, mielőtt ivarérettek lennének.

Pár generáció után kihalhat a mocsári-láz terjesztéséért felelős alfaj a szakértők szerint. A természetben előforduló nagyobb populációt azonban véglegesen nem veszélyezteti a kísérlet, hisz a módosított gének eltűnnének, mivel az azt hordozó egyedek kipusztulnak. A mutáció ráadásul emberekre sem veszélyes, ugyanis csak a nőstény szúnyogok vérszívók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!