Nagyvilág

2013.05.09. 18:12

Franciaország a szíriai an-Nuszra Front terrorszervezetté nyilvánítását javasolja

Párizs, 2013. május 9., csütörtök (MTI) – Laurent Fabius francia külügyminiszter azt javasolja, hogy a mérsékelt szíriai ellenzék "támogatásának növelése" érdekében az ENSZ Biztonsági Tanácsa nyilvánítsa terrorszervezetnek az egyik legerősebb szíriai lázadócsoport, az iszlamista an-Nuszra Frontot.

Párizs, 2013. május 9., csütörtök (MTI) – Laurent Fabius francia külügyminiszter azt javasolja, hogy a mérsékelt szíriai ellenzék "támogatásának növelése" érdekében az ENSZ Biztonsági Tanácsa nyilvánítsa terrorszervezetnek az egyik legerősebb szíriai lázadócsoport, az iszlamista an-Nuszra Frontot.

"Növelni fogjuk a mérsékelt ellenzék, a Szíriai Nemzeti Koalíció támogatását. A koalíciónak ki kell szélesednie, egyesülnie kell és egyértelműen garantálnia kell minden közösségnek jogaik tiszteletben tartását egy rendszerváltás esetén. Hogy ne legyen félreértés, azt javasoljuk, hogy az an-Nuszra Frontot, amely szemben áll Bassár el-Aszad (szíriai elnökkel), de az al-Kaidához tartozik, nyilvánítsa az ENSZ terrorszervezetté" - mondta Fabius a Le Monde című napilap csütörtök délutáni számában megjelent interjúban.

Diplomáciai források szerint Párizs és London már benyújtotta a kérelmét az ENSZ szankciós bizottságának. Az BT élhet vétójogával, de ez nem valószínű.

Franciaország most először foglalt állást egyértelműen az an-Nuszra Front feketelistára való helyezéséről. A lázadócsoport iszlamista államot szeretne létrehozni Szíriában, amelyet viszont a lázadók legfőbb csoportja, a Szabad Szíriai Hadsereg elutasít.

A francia-brit javaslat egyébként elhatárolódik a szíriai rezsim hasonló jellegű kérelmétől, amellyel áprilisban indítványozta, hogy vegyék fel az an-Nuszra Front lázadó szervezetet az ENSZ azon feketelistájára, amely az al-Kaida terrorszervezethez kötődő csoportokat tartalmazza.

A feketelistán szereplő személyeket és szervezeteket az ENSZ súlyos szankciókkal - vagyonuk befagyasztásával, utazási tilalommal és fegyverembargóval - sújtja. Jelenleg 64 szervezet és 227 személy szerepel a lajstromban, amelynek bővítését bármelyik ENSZ-tagállam vagy nemzetközi szervezet kezdeményezheti az al-Kaida elleni szankciókkal foglalkozó bizottságnál.

Fabius az interjúban egy "második genfi konferenciára" is javaslatot tett Szíria kapcsán, azaz "a majdnem sikerrel zárult 2012-es genfi találkozó folytatását" indítványozta. Diplomáciai források szerint a francia külügyminiszter a találkozó ötletét már amerikai kollegájának, John Kerrynek is felvetette egy szerda telefonbeszélgetésben. Eszerint a konferenciára valamennyi szíriai fél, az ellenzék és a rezsim képviselői is meghívást kapnának, de Bassár el-Aszad nem vehet részt a folyamatban.

A nemzetközi hatalmak Genfben tavaly elfogadták a szíriai nemzeti egységkormány felállítását célzó béketervet, de nyitva hagyták a legfontosabb kérdést, hogy játszhat-e bármiféle szerepet Bassár el-Aszad szíriai elnök a politikai átmenet folyamatában. Akkor az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja, valamint Törökország, Irak, Kuvait és Katar külügyminiszterei, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, Nabíl al-Arabi, az Arab Liga főtitkára és Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője vitatta meg a Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár, a világszervezet és az Arab Liga akkori szíriai különmegbízottja által kidolgozott rendezési tervet.

Az elvi megállapodás úgy szól, hogy Szíriában teljes jogkörrel bíró nemzeti egységkormányt kell alakítani. A kölcsönös konszenzus alapján felállítandó kormányban részt vehetnek a jelenlegi kormány, az ellenzék és egyéb csoportok tagjai is. A szíriai ellenzék azért bírálta a dokumentumot, mert nem szólította fel távozásra Bassár el-Aszadot.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!