Nagyvilág

2013.05.06. 18:11

Rasmussen: a NATO nem tudja, ki használhatott Szíriában vegyi fegyvert

Brüsszel, 2013. május 6., hétfő (MTI) - A NATO-nak "nincsenek mélyebb ismeretei" arról, ki használhatott vegyi fegyvert Szíriában - mondta Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár hétfői brüsszeli sajtótájékoztatóján.

Brüsszel, 2013. május 6., hétfő (MTI) - A NATO-nak "nincsenek mélyebb ismeretei" arról, ki használhatott vegyi fegyvert Szíriában - mondta Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár hétfői brüsszeli sajtótájékoztatóján.

Az atlanti szövetségnek - tette hozzá - "arra utaló jelek" jutottak a tudomására, hogy megtörténhetett vegyi fegyver alkalmazása a polgárháború sújtotta országban.

Rasmussen sajnálatosnak mondta, hogy a szíriai hatóságok nem engedik meg az ENSZ szakértő ellenőreinek a helyszíni vizsgálódást ebben a kérdésben.

A vegyi fegyverek alkalmazása - hangsúlyozta a NATO első számú civil tisztségviselője - a nemzetközi jogi előírások megsértését jelenti, függetlenül attól, hogy ki volt az esetleges elkövető.

Emberi jogi ügyekben eljáró ENSZ-megbízottak - vasárnapi közlés szerint - a szíriai polgárháború sebesült áldozataitól és az egészségügyi dolgozóktól olyan tanúvallomásokat gyűjtöttek össze, amelyek - szemben a korábbi feltételezésekkel - arra utalnak, hogy nem a kormányerők, hanem a felkelők vetettek be szarin ideggázt a harcokban.

Rasmussen megerősítette, hogy a NATO-t továbbra is aggasztja a szíriai helyzet, és emlékeztetett arra, hogy a szomszédos Törökországban védelmi céllal telepítettek Patriot légvédelmi rakétákat.

Az elmúlt egy hónap főbb eseményeit áttekintő sajtótájékoztatóján Rasmussen újfent támogatásáról biztosította az áprilisban megszületett szerb-koszovói megállapodást, amely a Koszovóban tartózkodó, NATO vezette KFOR-erők számára az elkövetkező időszakra is további feladatokat ad a biztonság szavatolása, a nyugalom biztosítása terén. A főtitkár méltatta, hogy Szerbia és Koszovó egyaránt bízik a NATO pártatlanságában.

- MTI -  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!