Nagyvilág

2013.06.05. 09:16

Abbász két hét haladékot adott a béketárgyalások felújításához

Jeruzsálem, 2013. június 5., szerda (MTI) – Mahmúd Abbász palesztin elnök két héttel meghosszabbította a béketárgyalások felújítására John Kerry amerikai külügyminiszternek adott időt, eközben Zeév Elkin izraeli külügyminiszter-helyettes a palesztinokat, Száeb Erekát palesztin főtárgyaló pedig Izraelt okolja az eddigi diplomáciai kudarc miatt - közölte szerdán az izraeli média.

Jeruzsálem, 2013. június 5., szerda (MTI) – Mahmúd Abbász palesztin elnök két héttel meghosszabbította a béketárgyalások felújítására John Kerry amerikai külügyminiszternek adott időt, eközben Zeév Elkin izraeli külügyminiszter-helyettes a palesztinokat, Száeb Erekát palesztin főtárgyaló pedig Izraelt okolja az eddigi diplomáciai kudarc miatt - közölte szerdán az izraeli média. Elkin a katonai rádióban úgy nyilatkozott, hogy a palesztinok az izraeli és az amerikai szándék ellenére nem akarnak béketárgyalásokat, helyette államuk nemzetközi elismertetését választják. "Izrael bármikor kész visszatérni a közvetlen tárgyalásokhoz"- mondta a külügyminiszter-helyettes. "A világ Abu Mázenre vár" - utalt Mahmúd Abbász mozgalmi nevére.

Száeb Erekát viszont kedden külföldi diplomatákhoz szólva Izraelt hibáztatta a kudarcért, arra hivatkozva, hogy a zsidó állam nem hajlandó elfogadni tárgyalási alapként az 1967-es vonalakat. A patthelyzet miatt Abbász palesztin elnök az eddigi, június 7-i dátumról június 20-ra tolta ki a négy éve elakadt béketárgyalások újrakezdése érdekében folyó erőfeszítések határidejét - mondta a Háárec című izraeli napilapnak egy név nélkül nyilatkozó izraeli illetékes.

Az amerikai külügyminiszter kritikusnak nevezte a következő napokat a palesztinok és az izraeliek közvetlen tárgyalásainak jövője szempontjából. Ha az új határidőig sem sikerül előrelépni, akkor a palesztinok a nemzetközi szervezetekben egyoldalú lépésekre készülnek önálló államiságuk érdekében.

A lap szerint Abbász a hosszabbításért cserébe izraeli börtönökben lévő palesztin foglyok szabadon bocsátását kérte, de ezt a feltételt Kerry elutasította. Az amerikai külügyminiszter a tervek szerint jövő kedden ötödször is a térségbe utazik a békefolyamat életre keltésének reményében.

Az amerikai politikus csalódott a zsákutcába jutott előkészítő tárgyalások miatt, mert Abbász továbbra sem akar visszatérni a tárgyalóasztalhoz, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök pedig nem hajlandó bizalomépítő engedményekre, például rabok elengedésére a tárgyalások megkezdése előtt - írta szerdán a Háárec.

Kerry emberei Washingtonban már felkészítették az újságírókat annak lehetőségére is, hogy kudarc esetén a külügyminiszter a jövőben háttérbe helyezi a palesztin–izraeli viszály ügyét, és helyette inkább más nemzetközi válságokkal foglalkozik, például a Kínával vagy Oroszországgal kapcsolatos ügyekkel.

A The Jerusalem Post című, angol nyelvű izraeli lap szerint Abbász a Palesztin Hatóság feloszlatásával fenyegette meg Kerryt, ha a tárgyalások beindítása nem sikerülne.

"Izraelnek megszálló erőként ebben az esetben teljes felelősséget kell vállalnia a palesztin területek fölött" - nyilatkozott Huszein as-Sejk, a polgárjogi ügyekkel megbízott palesztin miniszter a Palesztina Hangja rádiónak.

Abbász kedden Rámalláhban a Maldiv-szigetek elnökével tartott találkozóján kijelentette, hogy kész visszatérni a tárgyalásokhoz "az 1967-es határokon alapuló kétállami megoldás elvei szerint", de Netanjahu a tárgyalások megkezdése előtt továbbra sem hajlandó elkötelezni magát a jövendő határok ügyében.

"A labda az izraeli térfélen van - mondta a palesztin elnök. - A palesztin követelés egyértelmű, az amerikaiak és az izraeliek ismerik azt. Az izraelieknek el kell fogadniuk ezeket a tárgyalások újrakezdéséhez."

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!