Nagyvilág

2014.08.30. 12:20

Műanyag pénzérméket hoztak forgalomba a Dnyeszter Menti Köztársaságban

Műanyag rubelekre cseréli augusztusból az eddig formalomban lévő papírbankókat a tiraszpoli Köztársasági Bank.

Műanyag rubelekre cseréli augusztusból az eddig formalomban lévő papírbankókat a tiraszpoli Köztársasági Bank.

A csupán néhány ország által elismert Dnyeszter Menti Köztársaságban a papírból készült helyi rubeles bankjegyeket augusztustól kompozit anyagokból készült pénzérmék váltják fel. A hagyományos bankókat fokozatosan vonják majd ki a forgalomból.

A Csongrád megyényi területet elfoglaló szakadár moldovai államalakulat kormánya a nemzeti valuta kibocsátásának huszadik évfordulójára időzítette a pénzreformot. A forradalmian új pénzérmék azonos értéket képviselnek a régi bankjegyekkel, és címlettől függően más-más színben és alakban készülnek.

A helyi jegybank állítása szerint az Oroszországban készült dnyeszteri rubelek ötvözni fogják a fém- és papírpénzek legelőnyösebb tulajdonságait – strapabírók lesznek, és rendelkeznek majd a hamisítást megnehezítő elemekkel is.

Bár műanyag alapú bankjegyeket az utóbbi években már több országban is bevezettek, többek között Romániában is, ilyen pénzérméket a világon elsőként a Dnyeszter Menti Köztársaságban hoztak forgalomba – mondta Olga Radulova, a tiraszpoli Köztársasági Bank elnöke.

Az újdonság fogadtatását illetően az orosz bábállam lakossága már nem annyira lelkes, mint a jegybank vezetői. A legtöbben bizalmatlanul szemlélgetik a játékpénzhez hasonlatos fizetőeszközt, mások viszont azt remélik, hogy az egyelőre egzotikumnak számító plasztikot mihamarabb valami értékében is keményebb valutára cserélhetik a különlegességekre vadászó turistáknál.

Palkó István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!