Nagyvilág

2014.10.08. 11:29

Emberek! Kinyomtattak egy autót! Működik!

A Strati az első teljesen egészében 3D nyomtatóval készült autó, ami még működik is. Óriási változások jöhetnek az autóiparban.

A Strati az első teljesen egészében 3D nyomtatóval készült autó, ami még működik is. Óriási változások jöhetnek az autóiparban.

Lehet, hogy hamarosan úgy fog kinézni egy autószalon, hogy egy nagy üres raktárban lesz egy óriási 3D nyomtató? És amíg megiszunk egy kávét, kinyomtatják nekünk a legújabb modellt? És mi van a kalózkodással? Letölthetünk majd torrentoldalakról Ferrarit?

Ne szaladjunk ennyire előre, maradjunk csak most a Strati-nál. Az autó teljesen szürke (mármint nem unalmas, csak ilyen színű) és sokkal jobb, mint azt sokan várták. Versenyautós érzést kelt, szinte az aszfalton ülünk. Sok részén tisztán kivehetőek a nyomtatott rétegek. Vagyis nincs semmi kamu, minden részét a nyomtatóból szedték ki. Annak ellenére, hogy a kaszni műanyagnak hat, az autó nagy merev. Az alkotó elmondása szerint 227 nyomtatott rétegből áll a kaszni. A Local Motors szeretne tovább menni, beszereznének egy nagyobb 3D nyomtatót, hogy még nagyobb autókat készíthessenek (akár terepjárókat is). A nyomtatás során egyébként már jó előre gondolkoztak. A lökhárítót például külön nyomtatták, így egy baleset esetén külön cserélhető. A gumikat persze képtelenség így előállítani (MÉG!), úgyhogy szép nagy Bridgestone Battlax „lábakat” kapott a gép. A váltóját nem bonyolították túl, három állás körül választhatunk: D (drive), N (neutral), R (reverse). Nagyobb emberek is kipróbálhatják, mondjuk a láb kinyújtása már problémás lehet. Ne feledjük, ez még csak az első lépés. A Strati óránként 50 mérföld megtételére is képes, de egyelőre 25 mérföld / órára korlátozták. Tették ez azért, mert így sok előírást nem kell betartaniuk (nem kell bele például biztonsági öv). A következő állomás persze az lesz, hogy minden szabálynak megfeleljenek és szabadon lehessen cirkálni bárhol az autóval.

Az autó tervezett ára 18,000 dollár lesz, viszont ezért cserébe bármikor megkaphatjuk a legújabb ráncfelvarrást. Egyszerűen elvisszük a gyártóhoz, aki kinyomtatja a legújabb változatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!