Nagyvilág

2015.05.12. 14:52

Szájbevarrással tiltakoznak a rabok Kárpátalján

Ukrajna - Az ungvári fogház őrizetesei a szájuk bevarrásával tiltakoznak a rendszeres megalázások, kínzások és zsarolások ellen.

Ukrajna - Az ungvári fogház őrizetesei a szájuk bevarrásával tiltakoznak a rendszeres megalázások, kínzások és zsarolások ellen.

Eddig példátlan módszerrel próbálják felhívni a közvélemény figyelmét a kárpátaljai megyeszékhelyében uralkodó embertelen körülményekre az ott fogva tartott őrizetesek. A rabok arra panaszkodnak, hogy az őrök és a kihallgató tisztek gyakorta brutális módszereket alkalmaznak velük szemben, hogy az ellenük folyó eljárás mellett olyan bűncselekményeket is magukra vállaljanak, amelyeket nem ők követtek el.

Továbbá azon túl, hogy az élelmezés szempontjából csak a hozzátartozóik által bejuttatott élelmiszer-csomagokra hagyatkozhatnak, a celláikban hemzsegnek a rágcsálók és a vérszívó rovarok, és gyakorlatilag nincs egészségügyi ellátás, az őrök a jobb ellátás fejében jelentős pénzösszegeket követelnek tőlük. Sőt sok esetben nemcsak őket, hanem a rokonaikat is megzsarolják, amennyiben épségben, egészségben akarják viszontlátni az előzetesben lévő szeretteiket.

A kijevi székhelyű Mozgalom a közvetlen néphatalomért nevű jogvédő szervezet koordinátora a Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra, hogy az ungvári fogház négy őrizetese előbb éhségsztrájkba kezdett, majd amikor az őrök erőszakkal akarták őket etetni, bevarrták a saját szájukat. Natalie Lordkipanidze értesülései szerint a rabok tiltakozása már hatodik napja tart, ám a hatóságok azóta sem foglalkoznak érdemben a panaszaikkal.

A jogvédő legfrissebb bejegyzése szerint az őrizeteseket minap meglátogató megyei főügyész-helyettes kijelentette, hogy semmilyen joguk nincs rá, hogy bármi ellen panaszt emeljenek, sőt ha rajta múlna, a legszívesebben akár azonnal és helyben kivégezné őket. Natalie Lordkipanidze azzal a kéréssel fordult a sajtómunkatársaihoz, hogy haladéktalanul látogassanak el a helyszínre, győződjenek meg a saját szemükkel az ungvári 9. sz. Büntetésvégrehajtási Intézetben uralkodó helyzetről, és tájékoztassák arról a közvéleményt – írja az UA-Reporter internetes hírújság.

Palkó István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!