Nagyvilág

2016.01.11. 13:40

David Bowie halála - Peter Ogi: egy fénylő lény távozott közülünk

Budapest - Egy fénylő lény volt, aki nagyon fog hiányozni nekünk. Zenéjéből, szövegeiből egyaránt fény ragyogott, nemcsak utat világított meg a kultúrában, hanem emberi magaslatokat is megjelölt számunkra - mondta Peter Ogi David Bowie halála kapcsán hétfőn az MTI-nek.

Budapest - Egy fénylő lény volt, aki nagyon fog hiányozni nekünk. Zenéjéből, szövegeiből egyaránt fény ragyogott, nemcsak utat világított meg a kultúrában, hanem emberi magaslatokat is megjelölt számunkra - mondta Peter Ogi David Bowie halála kapcsán hétfőn az MTI-nek.

"Példamutató volt, ahogy Bowie az egész showbusinesst kezelte. Egy saját magát megvalósító, öntörvényű figura volt, aki finoman eltávolította magától a kultúrrongyot. Olyan volt, mintha irányított volna minket, mintha előre tudta volna, mit kell csinálni, megérezte, merre megy a zene, miként öltözködjünk" - fogalmazott a zenész.

Peter Ogi (Hegedűs Péter) 1977-ben az egykori legendás magyar neoavantgárd/underground/punk zenekar, a Spions alapítója volt, akárcsak a manapság Kanadában élő Molnár Gergely. A Spions létrejöttében meghatározó szerepet játszottak Molnár rockkulturális előadásai, amelyek sorában Bowie-t is megismertette a hallgatósággal.

"Számunkra kiindulási pont, modell volt Bowie, Gergely törékeny, kicsit hisztérikus színpadi figurája őt képezte le. Sok mindent átvett tőle, amiből kialakította punkos világát. Erősen hatott rá a Bowie-textúra, a kicsit vészjósló filozófiák tömege, de használta kellékként például a Bowie-féle katonaruhát is" - idézte fel.

Ogi 1978-as disszidálása után Franciaországban Malcolm McLarennel, a Sex Pistols menedzserével dolgozott együtt. 1980-ban személyesen találkozott Bowie-val egy vidéki stúdióban.

"Az hérouville-i kastélyban történt, ahol OGI című lemezemet rögzítettük. Ott dolgozott akkor Bowie is egy anyagon Iggy Poppal, és az étkezések során többször összefutottunk, és váltottunk néhány szót. Nagyon közvetlen volt és szórakoztató" - mondta a zenész.

Úgy vélte, Bowie soha nem csinált mindig mást, csak mindig más formában mutatta be az általa képviselt, jellegzetes világot, volt az akár hard rock, pop, elektronika vagy bármi.

Kitért arra, hogy mostani projektjében, a meditatív, összművészeti, gyógyító folyamatokat célzó MusiContact-tal is kikacsint Bowie-ra: az EarthHealing című kompozíció a sztár 1997-es lemezét, az Earthlinget idézi.

- MTI -


London – Meghalt 69 éves korában David Bowie brit rockzenész – erősítette meg a hírt a művész képviselője hétfőn a Hollywood Reporter portálnak. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!