Nagyvilág

2016.02.25. 19:58

Illegális bevándorlás - Avramopulosz: napokon belül kézzelfogható eredmények kellenek, különben a rendszer összeomolhat

Brüsszel - Az Európai Uniónak tíz napon belül "világos és kézzelfogható eredményekre" van szüksége a Törökországból érkező menekültek és migránsok számának csökkentésében, máskülönben azt kockáztatjuk, hogy a jelenlegi rendszer teljesen összeomlik - közölte az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja az uniós tagállamok belügyminisztereinek csütörtöki brüsszeli találkozója után.

Brüsszel - Az Európai Uniónak tíz napon belül "világos és kézzelfogható eredményekre" van szüksége a Törökországból érkező menekültek és migránsok számának csökkentésében, máskülönben azt kockáztatjuk, hogy a jelenlegi rendszer teljesen összeomlik - közölte az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja az uniós tagállamok belügyminisztereinek csütörtöki brüsszeli találkozója után.

Dimitrisz Avramopulosz sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, az Európai Unió és Törökország közötti március 7-i rendkívüli migrációs csúcstalálkozóig a tagországok mindegyikének fokoznia kell erőfeszítéseit, hogy végre tudja hajtani a már korábban jóváhagyott intézkedéseket. Mint mondta, a menedékkérők tagállamok közötti áttelepítésének felgyorsítására van szükség. "Nincs időnk koordinálatlan cselekedetekre" - tette hozzá.

A találkozón egyetértettek abban, hogy fel kell gyorsítani a migrációs hullám megfékezéséről Törökország és az uniós tagállamok vezetői között tavaly novemberben létrejött egyezmény végrehajtását is.

Avramopulosz újságírói kérdésre válaszolva leszögezte, hogy Magyarország belügye a kötelező betelepítési kvóta kérdéséről kezdeményezett népszavazás, viszont elmondta, hogy a tervezett referendum céljainak tisztázására kérte a magyar kormányt. Hozzátette, azért szeretne több információt, mert az ügy közvetlenül kapcsolódik az Európai Unió politikájához. Nem szabad elfelejteni, hogy a menekültek elosztására vonatkozó kvótarendszer felállításáról korábban kötelező érvényű döntés született a miniszterek tanácsában - figyelmeztetett a migrációs biztos.

A sajtóértekezleten Klaas Dijkhoff, az EU soros elnöki tisztét betöltő Hollandia menekültügyekben illetékes államtitkára elmondta, támogatják az uniós külső határok ellenőrzésének megerősítését célzó tervezetet. Az Európai Bizottság tavalyi javaslata a schengeni határellenőrzési kódex módosítására irányul, annak értelmében mindenkit, az uniós állampolgárokat is ellenőriznék a külső határokon.

A belügyminiszterek az állandó uniós part- és határőrizeti szerv létrehozásáról is megbeszélést folytattak. Az új ügynökség feladata az lenne, hogy nyomon követi a migrációs áramlásokat, azonosítja a gyenge pontokat, valamint válaszintézkedéseket hajt végre azokban az esetekben, amikor az EU valamely külső határát veszély fenyegeti.

Thomas de Maiziere német belügyminiszter szerint a tagországok egyoldalú intézkedései nem segítik az Európai Unió erőfeszítéseit, ehelyett összehangolt megoldást kell találni a migrációs áradat megfékezésére. "Tudjuk, hogy mennyire nehéz a helyzet minden érintett számára, ugyanakkor az egyoldalú nemzeti megoldások csak másokra hárítják a problémákat" - fogalmazott a miniszter.

Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa a tanácskozást követően kijelentette, hogy rendbe kell tenni a migrációs intézkedések jelenleg kaotikus végrehajtását. Hozzátette: a válságot minden szinten kezelni kell, ide értve a szíriai humanitárius segélyek eljuttatását és a Szíriával határos, millióknak menedéket biztosító országok további segítését is.

A tisztségviselő úgy vélekedett, hogy nagyobb hangsúlyt kell fektetni a bevándorlás törvényes lehetőségének megteremtésére. Az illegális migrációs nyomás csökkentése érdekében alternatívát kell nyújtani azoknak, akik Európába akarnak jönni. Ehhez rövid időn belül meg kell teremteni a törvényes kereteket - mondta az ENSZ menekültügyi főbiztosa.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!