Nagyvilág

2016.03.02. 19:43

Lenin utcából Lennon lett Kárpátalján

Ukrajna - A kárpátaljai állami közigazgatás elnökének rendeletére az egyik község főutcáját Leninről Lennonra fogják átkeresztelni.

Ukrajna - A kárpátaljai állami közigazgatás elnökének rendeletére az egyik község főutcáját Leninről Lennonra fogják átkeresztelni.

Ukrajnában a múlt évben elfogadott „dekommunizációs” törvény értelmében március 1-ig szabtak határidőt arra, hogy a kommunista és a szovjet múlttal összefüggő köztéri és utcaneveket megváltoztassák a helyi önkormányzatok. Gennagyij Moszkal elnöki megbízott már hetekkel korábban arra intette a települések döntéshozóit, hogy amennyiben nem tesznek eleget a törvényi előírásnak, a rá bízott hatalommal élve – példaértékűen – akár az ott lakókra nézve megalázó nevekkel fogja felruházni a kérdéses utcákat.

Ennek jegyében a minap – a Kárpátaljai Állami Közigazgatás elnökének rendeletére – a técsői járási Alasókalánfalva (Kalini) főutcáját Leninről hivatalosan is John Lennon útjára keresztelték át – adta hírül a Zakarpattya online.

A kárpátaljai megyei kormányzó, aki egy csapásra tucatnyi település utcanevének módosításáról rendelkezett, a helyi magyarokról sem feledkezett meg. Az aknaszlatinai Október utca például mostantól a nagybányai festőiskola megalapítójaként ismert, a szomszédos Máramarosszigeten született és Técsőn elhunyt magyar festő, Holósy Simon nevét viseli a továbbiakban.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!