Nagyvilág

2016.05.31. 12:39

Videó: Szemétlavina temetett be tűzoltókat Ukrajnában - 100 ezer köbméternyi talaj omlott rájuk

Ukrajna - Három tűzoltót sodort el hétfő délután Európa harmadik legnagyobb szeméttelepén bekövetkezett hulladékhegy-omlás Lemberg (Lviv) közelében.

Ukrajna - Három tűzoltót sodort el hétfő délután Európa harmadik legnagyobb szeméttelepén bekövetkezett hulladékhegy-omlás Lemberg (Lviv) közelében.

A nyugat-ukrajnai város 33 hektáros hulladékgyűjtő telepén keletkezett tűz füstje hónapok óta fojtogatta a környékbeli falvak lakosait. A napokban kivezényelt tűzoltók a lángok eloltásán dolgoztak éppen, amikor eddig ismeretlen okokból megmozdult a hatalmas szeméthegy. Hozzávetőlegesen 100 ezer köbméternyi talaj omlott le. A földdel kevert hulladéklavina három tűzoltót sodort el.

Jelenleg 63 tűzoltóegység dolgozik a helyszínen. Az eltűntek felkutatásában közel félezer ember vesz rész. Kedd hajnalban egy időre fel kellett függeszteni a keresést, mert újabb hegyomlástól lehetett tartani. A keresést a reggeli órákban újrakezdték, de egyelőre nem vezetett eredményre.

A Lemberg melletti szeméttelepre 1957 óta hordják a környező települések háztartási hulladékát, s jelenleg Európa harmadik legnagyobb kiterjedésű és tömegű hulladéktemetőjeként tartják számon. A mélyében végbemenő bomlási folyamatok miatt keletkező égési folyamatok nyomán keletkező füsttől évtizedek óta szenvednek a környéken lakó emberek – írja a nyugat-ukrajnai ZIK hírügynökség.

A hulladékhegy-omlás következményeiről a lembergi Hromadske tévécsatorna készített légi felvételeket, melyen jól láthatók a katasztrófa elképesztő méretei.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!