Nagyvilág

2017.02.20. 17:43

Krími válság – a félsziget bérbeadása lehet a megoldás?

Ukrajna - A Krímnek Oroszország számára történő 50-100 évre szóló bérbeadásában látja az ukrán-orosz konfliktus, és a Moszkva elleni szankciók feloldásának megoldását egy ukrán honatya.

Ukrajna - A Krímnek Oroszország számára történő 50-100 évre szóló bérbeadásában látja az ukrán-orosz konfliktus, és a Moszkva elleni szankciók feloldásának megoldását egy ukrán honatya.

Andrej Artemenko, az ukrajnai Radikális Párt parlamenti képviselőjének állítása szerint a Krím bérbeadása lehetne a megoldás mindarra, ami most Ukrajnában, illetve az Oroszországgal szemben érvényben lévő szankciók egyre kínosabbá váló megoldatlansága körül történik.

Az ukrán honatya – saját elmondása szerint – ezt a tervet Michael Cohennel, Donald Trump jogi tanácsadójával is egyeztette, és azt egy lezárt borítékban Michael Flynn nemzetbiztonsági tanácsadóhoz is eljuttatták. Sajnálatos módon azonban Flynnt másnap lemondatták, így nem érkezhetett belepillantani a dokumentumba, amely azóta is az irodájában heverhet.

Cohen azonban tagadja, hogy bármilyen ukrán javaslatot átadott volna Flynnek. Azt elismeri, hogy valóban találkozott az ukrán képviselővel, de állítása szerint ő semmilyen dokumentumot nem juttatott el a volt nemzetbiztonsági tanácsadóhoz.

Trump jogi tanácsadójának szavait viszont a történteket kiszivárogtató The New York Times főszerkesztő-helyettese cáfolja. Matt Purdy szerint a dokumentumok átadását az elnök üzleti partnere, Felix Sater is megerősítette a Times-nak

Artemenko javaslatát Ukrajnában is vegyes érzelmekkel fogadták. Oleg Ljasko, a Radikális Párt vezére kijelentette, hogy kategorikusan elutasítják annak még az ötletét is. A politikus jelezte, hogy a képviselőjük további sorsáról a párt parlamenti frakciójának soros ülésén döntenek majd – írja a RIANovosznyi hírügynökség.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!