Nagyvilág

2017.02.25. 11:42

Olaszországi földrengés - Lassan halad a kárfelmérés és a lakosság elhelyezése is

Róma - Lassan halad a kárfelmérés és a fedél nélkül maradt lakosság elhelyezése is az elmúlt fél évben sorozatos földrengések sújtotta közép-olaszországi térségben - derült ki az olasz katasztrófavédelem pénteki összegzéséből.

Róma - Lassan halad a kárfelmérés és a fedél nélkül maradt lakosság elhelyezése is az elmúlt fél évben sorozatos földrengések sújtotta közép-olaszországi térségben - derült ki az olasz katasztrófavédelem pénteki összegzéséből.

A Közép-Olaszországot sújtó földrengéssorozat hat hónappal ezelőtt kezdődött. Azóta összesen több mint 55 ezer kisebb-nagyobb földmozgást észleltek, aminek következtében 300 ezer épületet rongálódott meg. A hatóságok mindazonáltal eddig még csak 18 faházat adtak át a fedél nélkül maradt lakosoknak a katasztrófavédelem szerint.

Paolo Gentiloni olasz kormányfő a földrengésekben majdnem teljesen megsemmisült Norcia városába látogatott el pénteken, az augusztusban kezdődött rezgéshullám féléves évfordulóján.

Augusztus 24-én éjszaka elsőként a közép-olaszországi Amatrice városában mozdult meg a föld mintegy háromszáz halálos áldozatot követelve. Október 26-án és 30-án további erős rengések következtek, a legutolsó pedig január 18-án. A rengések központja minden esetben Marche, Umbria, Abruzzo és Lazio tartományban volt.

Az olasz katasztrófavédelem most közölt adatai szerint augusztustól 55 ezer kisebb-nagyobb földrengés követte egymást, ebből kilenc 5-ösnél erősebb fokozatú volt. A legerősebb, egy 6,5-ös fokozatú október 30-án Norcia városát sújtotta. Ez volt az utóbbi 37 év legerősebb földrengése Olaszországban.

A rengések 131 várost sújtottak, ezekből 52 semmisült meg majdnem teljesen.

A felmérések szerint mintegy 300 ezer épület rongálódott meg - köztük 294 templom -, de ezekből eddig csak százezret sikerült megvizsgálni.

Tizenkétezer ember maradt otthon nélkül, de félév elteltével csak 18 faházat adtak át. Vannak települések, ahonnan a túlélők tömegesen elköltöztek.

Az olasz kormány több mint 23 milliárd euróra becsülte a földrengés okozta károkat az Európai Bizottságnak február közepén küldött jelentésében.

Stefano Petrucci Accumoli kistelepülés polgármestere kijelentette, ha az újjáépítés ilyen ütemben folytatódik, húsz év sem lesz elegendő. Amatrice polgármestere, Sergio Pirozzi szerint súlyos problémát jelent a mindenét elvesztett, hónapok óta a földrengések miatt állandó félelemben élő lakosság lelkiállapota is.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!