Nagyvilág

2017.07.31. 15:17

Magyarország és a magyarok ellen uszít az országos ukrán tévécsatorna

Ukrajna - „Oroszország ukrajnai szeparatista provokációkra használja Magyarországot” címmel sugárzott magyarellenes propagandafilmet az egyik legnézettebb ukrajnai TV-csatorna reggeli műsora.

Ukrajna - „Oroszország ukrajnai szeparatista provokációkra használja Magyarországot” címmel sugárzott magyarellenes propagandafilmet az egyik legnézettebb ukrajnai TV-csatorna reggeli műsora.

Magyarországon, amely az EU és a NATO tagja, az orosz felderítés legalább 300 tisztje tanyázik állandó jelleggel – állítja meg nem nevezett nyugati sajtóforrásokra hivatkozva az ukrajnai ICTV országos kereskedelmi tévécsatorna a Magyarországról és a kárpátaljai magyarokról szóló riportjának felvezetőjében. A műsorvezető szerint az ő tevékenységük nem csupán az unióra nézve jelent fenyegetést, hanem Ukrajnára is.

Az adásban azt állítják, mint hogy az ukrán belügyi tárca információi szerint az orosz speciális szolgálatoknak beépített ügynökei a 150 ezres lélekszámú kárpátaljai magyarság körében is jelen vannak. Ukrajna területén Moszkva a magyarországi paramilitáris és jobboldali szervezeteket használja fel a szeparatista jellegű provokációkra.

Példaként említik a riportfilmben azokat az akciókat, amelyek az Ukrajnában élő „etnikai magyarok” katonai mozgósítása ellen, illetve a kárpátaljai magyar nemzeti autonómia létrehozása mellett agitálnak. Mindezeket a film készítőinek állítása szerint a szomszédos Magyarország területéről irányítja az oroszországi titkosszolgálat. „A nyugati sajtó már több ízben felhívta a figyelmet arra, hogy Oroszország a NATO- és EU-tagállamok területén végzett kémkedés előretolt bázisaként kezeli Magyarországot” – hangzik el a riportban.

Meg nem nevezett szakértőkre hivatkozva a narrátor több ízben hangsúlyozza, hogy Magyarországon egy, az orosz titkosszolgálatok tevékenységére nézve rendkívül kedvező rezsim jött létre. Az ország vezetése, amelynek oroszbarát nézetei régóta ismertek, egyszerűen megtiltotta, hogy kívülről bárki és bármi beleavatkozhasson a tevékenységébe – hangzik el a riportfilmben.

Az elmúlt hét közepén sugárzott műsor kapcsán magyar részről eddig semmilyen reakció nem történt. Sem a magyar kormány, sem az ukrajnai külképviseletek, sem pedig a kárpátaljai magyar érdekvédelmi szervezetek nem tettek lépéseket a nyíltan magyarellenes, uszító ukrán propagandafilm műsorra tűzésével és sugárzásával kapcsolatban.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!