Nagyvilág

2018.12.17. 12:03

Erőszakos újoncozás Ukrajnában?

Ukrajna - Időről időre felröppen a hír, hogy Ukrajnában erőszakkal viszik katonának a fiatal fiúkat, ezzel kapcsolatban meg is jelentek már videók a világhálón, de a kárpátaljai magyarokkal kapcsolatban konkrét esetről eddig nem nagyon lehetett hallani. Úgy tűnik, most megváltozott a helyzet.

Ukrajna - Időről időre felröppen a hír, hogy Ukrajnában erőszakkal viszik katonának a fiatal fiúkat, ezzel kapcsolatban meg is jelentek már videók a világhálón, de a kárpátaljai magyarokkal kapcsolatban konkrét esetről eddig nem nagyon lehetett hallani. Úgy tűnik, most megváltozott a helyzet.

Szanyi Dávid 21 éves eszenyi fiatalember néhány nappal ezelőtt is úgy ment be munkahelyére, a csapi vasúthoz, ahogy korábban is minden nap. Nem számított semmi rosszra, bár egy kicsit feszült volt a légkör, mert a főnöke már egy hete valamilyen igazolást követelt tőle, melyet a katonai hatóságok állítanak ki, fenyegette, hogy amennyiben nem hozza be, következményei lesznek. Ezen a napon aztán engedett az erőszaknak és bement az ungvári hadkiegészítő parancsnokságra az igazolásért. Bár ne tette volna.

Felrakták a kijevi vonatra

– Délelőtt 11 óra körül ért be a parancsnokságra, ahol közölték, hogy szó sincs semmilyen igazolásról, de elkérték a papírjait – meséli édesanyja, Szanyi Ildikó. – Délben a kezébe nyomták a behívót, aztán vagy másfél óra alatt letudták azt az orvosi vizsgálatot, mely egyébként napokig szokott tartani. Este meg hét másik társával felrakták a kijevi vonatra. Hiába mentem be, még azt sem engedték meg, hogy elbúcsúzzam tőle.

Az édesanya a szemtanúktól úgy hallotta, hogy a többieket is elég „furcsán” sorozták be, egyszerűen összefogdosták őket a vasútállomáson. Nem sokat vacakolnak velük, a hírek szerint december 15-én már az esküt is leteszik. És hogy meddig élvezi az ukrán hadsereg vendégszeretetét? Az anyának azt mondták a parancsnokságon, hogy másfél évig, amiben lehet is valami, mivel a sorkatonai szolgálat időtartama az ukrán hadseregben a felsőfokú végzettséggel nem rendelkezők esetében 18 hónap. Dávid ugyan levelezőn tanul a harkovi egyetemen, még ebben a hónapban vizsgái lennének, májusban diplomázna, de ez most nagyon messzire került.

Dávid korábban is kapott már behívót, de mindig felmentést kapott, mivel ő a családfenntartó, édesanyja egyedül neveli őt és kishúgát.

– Van még valami remény? – kérdezem az elkeseredett édesanyát.

– Én mindent megteszek – válaszolja. – Beszéltem ügyvédekkel is, mind azt mondják, hogy az ilyen sorozás teljesen törvénytelen, hiszen a főnöke gyakorlatilag feláldozta. Mégsem merik bevállalni az ügyet, mert hadiállapot van.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ungvári irodájában tőlem szereztek tudomást az esetről. Azon nyomban megpróbálták felvenni az édesanyával a kapcsolatot, megígérték, biztosítják számára a jogi segítséget, vannak magyar ügyvédeik, akik meg tudják tenni a szükséges lépéseket. Amikor azonban kiderült, hogy a fiatalember már Kijevben van, az ügyvédek bizalma is megrendült egy kicsit, igazából akkor lettek volna nagyon jók az esélyek, ha aznap értesítik őket, amikor még Ungváron volt.

Azonnali besorozás

Közben több ukrán lapban is megjelent, hogy műveleti egységeket hoztak létre Kárpátalján a katonai és rendvédelmi hatóságok a katonai behívó elől bujkáló sorkötelesek felkutatására, mert a megyében, ahogy Ukrajna-szerte is, egyre több fiatal próbál kibújni a sorkötelezettség alól az év végéig tartó őszi-téli sorozási időszakban. Azóta már több olyan videofelvétel is felkerült a világhálóra, melyeken gyakorlatilag elrabolják ezeket a fiúkat.

A munkácsi Sirius tévécsatorna egyik riportműsorának beszámolója szerint a hadkiegészítő parancsnokságok speciális egységei valósággal vadásznak a sorköteles korú fiúkra, akiket az utcáról, pályaudvarról vagy munkahelyről egyenesen a sorozóbizottság elé visznek. A megszólaltatott hozzátartozók felháborodásuknak adtak hangot, amiért a testvérüket vagy fiukat a munkahelyükről vitték el, és orvosi vizsgálat nélkül azonnal besorozták a hadseregbe.

Azt is elmondta egy anya, hogy a katonaorvosi vizsgálatra beidézett 22 éves, súlyosan látássérült fiát nem engedték haza a hadkiegészítő parancsnokságról, hanem vonattal útnak indították a számára kijelölt katonai egységhez, és vele már csak a vasútállomás peronján tudott néhány szót váltani.

Nem bújt el

A Kárpátalja megyei rendőrség szóvivője a tévécsatornának nyilatkozva elmondta, hogy a rendőröknek jogukban áll ellenőrizni a sorköteles korú fiatalok személyi okmányait, és előállítani a behívó elől bujkálókat a hadkiegészítő parancsnokságokra.

Ukrajnában országos probléma, hogy a sorköteles fiatalok nem tesznek eleget a bevonulási kötelezettségüknek. Ezért a hatóságok úgy próbálják feltölteni a hadsereg személyi állományát, hogy utcán, tömegközlekedési eszközökön, szórakozóhelyeken, pályaudvarokon és munkahelyeken vadásznak a sorköteles korban lévő fiatalokra.

Bár az édesanya elmondása szerint Dávid nem elbújt a sorozás elől, hanem felmentést kapott, úgy tűnik, senki nincs biztonságban.

Apáink, nagyapáink sokat meséltek arról, hogy bő hetven évvel ezelőtt, a második világháború után, amikor lágerbe hurcolták a magyarokat, hogyan oldották meg a problémát a szovjet katonák, ha hibádzott a létszám: elkaptak valakit az utcán és már vitték is. Úgy látszik, van, ami nem változik.

- Orémus Kálmán -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!