Nagyvilág

2018.12.14. 19:51

Kárpátalja megyei tanács: az ukrán állam őrizze meg a nemzetiségek közötti egyetértést és békét

Ungvár - A kárpátaljai nemzetiségek közötti egyetértés és béke megőrzését kérő beadvánnyal fordult Petro Porosenko ukrán elnökhöz, Ukrajna kormányához és külügyminisztériumához a Kárpátalja megyei tanács (közgyűlés) - adta hírül hivatalos honlapján pénteken a képviselőtestület.

Ungvár - A kárpátaljai nemzetiségek közötti egyetértés és béke megőrzését kérő beadvánnyal fordult Petro Porosenko ukrán elnökhöz, Ukrajna kormányához és külügyminisztériumához a Kárpátalja megyei tanács (közgyűlés) - adta hírül hivatalos honlapján pénteken a képviselőtestület.

A közlemény szerint a megyei tanács csütörtökön az ukrán állam vezetésének címzett beadványt fogadott el, amelyben arra hívta fel a figyelmet, hogy az állam egyik legfontosabb feladata a nemzetiségek közötti viszony szabályozása a polgári társadalom kialakítása és Ukrajna európai integrációs törekvései közepette. A tanács egyebek mellett emlékeztetett arra, hogy Kárpátalja soknemzetiségű lakosságának jelentős részét a magyar közösség teszi ki. "A magyarok, akik évszázadok óta élnek itt, mindig békeszeretetükkel, toleranciájukkal és szorgalmukkal tűntek ki. Azonban az utóbbi időben aggodalommal figyeljük a nemzetiségi kérdés spekulatív kezelését és az ukrán-magyar államközi kapcsolatok megromlását, amit csak felerősítenek az egyes radikális beállítottságú politikusok és médiumok munkatársai által tett meggondolatlan nyilatkozatok" - áll a beadványban.

Emlékeztetve arra, hogy Ukrajna alkotmánya szavatolja az emberi jogok betartartását, a képviselők felidézték, hogy a Mirotvorec (Béketeremtő) internetes oldal olyan kárpátaljai lakosok személyes adatait hozta nyilvánosságra, akik szerinte második állampolgárság felvételével veszélyt jelentenek az ukrán államra, valamint a társadalomra, és nemzetbiztonsági bűncselekményt követtek el. A tanács szerint bár az alkotmány és a törvények tiltják a személyes adatok nyilvánosságra hozását az érintett állampolgárok beleegyezése nélkül, az ukrán rendvédelmi szervek egyáltalán nem reagáltak a jelzett törvénysértésre.

A tanács a beadványban felhívta az állam vezetésének figyelmét arra is, hogy a kárpátaljai magyar közösségben riadalmat keltenek a közösségi oldalakon és a médiában rendszeresen megjelenő hírek, amelyek szerint a kárpátaljai vámszervek és határőrség munkatársai a határátkelőhelyeken sokszor feltartóztatják és gyakorlatilag átkutatják az Ukrajnából Magyarországra tartó kárpátaljai magyar közéleti szereplőket. "Érthetetlen számunkra az is, hogy 2018 februárja óta vár elfogadásra az ukrán parlamentben a kormány által előterjesztett 8046. számú törvénytervezet, amely - a Velencei Bizottság ajánlásainak megfelelően - 2023-ig meghosszabbítaná az oktatási törvény nyelvi cikkének hatályba léptetési átmeneti időszakát" - mutattak rá a Kárpátalja megyei képviselők.

Aggasztja a képviselő-testületet az is, hogy az ukrán parlament októberben első olvasatban megszavazta az új nyelvtörvényt, amely véglegesítése esetén ellehetetlenítené a nemzetiségi nyelvek használatát, s így törvényen kívül helyezné a magyar nyelvet is. A dolgok ilyetén állása sérti a kárpátaljai magyarokat, románokat, szlovákokat és más nemzetiségek képviselőit, riadalmat és aggodalmat kelt körükben - olvasható a dokumentumban.

"Mi, a Kárpátalja megyei tanács képviselői úgy véljük, hogy a régió lakosságának hagyományos soknemzetiségűsége olyan lényeges tényező, amely nem hagyható figyelmen kívül, és olyan kiegyensúlyozott nemzetiségpolitika érvényesítését követeli meg, amelynek célja a nemzetiségek közötti viszony harmonizálása, a nemzetiségi és államközi ellentétek kialakulásának megakadályozása" - mutatott rá a beadvány, amely szerint az ukrán állam nemzetiségpolitikájának az ország alkotmányára, törvényeire és az általa ratifikált nemzetközi megállapodásokra kell épülnie.

A dokumentumban a kárpátaljai képviselők "határozottan kérték", hogy a hatóságok foganatosítsanak hathatós intézkedéseket a Mirotvorec internetes kiadvány működésének beszüntetésére és azon személyek felelősségre vonására, akik vétkesek nemzetiségek közötti viszály szítására irányuló provokatív információk médiumok és közterületi reklámhordozók általi terjesztésében.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!