gyanús eredet

2019.07.29. 19:03

Majdnem húszezer műtárgyat foglaltak egy óriási razziában

A nemzetközi akcióban akciósházakat, művészeti galériákat, múzeumokat és magángyűjteményeket, valamint kikötőket, repülőtereket és határátlépőket ellenőriztek.

Mintegy 18 ezer műtárgyat foglaltak le egy nemzetközi művelet, az Operation Pandora III. keretében, 59 gyanúsítottat előállítottak.

A spanyol rendőrség által koordinált és az Europol, az Interpol és a Vámigazgatások Világszervezete (WCO) által támogatott akcióban 29 ország vett részt.

Az Europol hétfői közlése szerint 2018. október 22. és 30. között akciósházakat, művészeti galériákat, múzeumokat és magángyűjteményeket, valamint kikötőket, repülőtereket és határátlépőket ellenőriztek. Régészeti helyszíneken is végeztek nyomozásokat, emellett 169 gyanús weboldalt is megvizsgáltak a nyomozók.

Vincent Kriegs-Au, a WCO szóvivője azt mondta, hogy taktikai okokból konkrétabb részleteket nem árulhatnak el az eredményekről.

Az Europol ellenben nyilvánosságra hozott néhány eredményt: egyetlen akció keretében a spanyolországi csendőrség tízezer régészeti leletet, a holland rendőrség pedig egy több mint 25 éve Németországban ellopott, 15. századi Bibliát foglalt le. A román nyomozók 128 antik római katonai felszerelést találtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!