fifa

2019.10.24. 10:37

Megvan az első 24 csapatos klub-vb helyszíne

Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke bejelentette, hogy 2021-ben Kínában rendezik meg az első, 24 csapatosra bővített klub-világbajnokságot.

A szervezet döntéshozó testületének sanghaji ülését követő sajtótájékoztatón a sportvezető kiemelte: a tornát júniusban és júliusban rendezik, a lebonyolításról és a résztvevők kvalifikációjáról kapcsolatban azonban csak későbbre ígért pontos részleteket.

Annyit viszont elárult, hogy

Európát nyolc együttes képviseli majd: a Bajnokok Ligája és az Európa-liga legutóbbi négy kiírásának győztese, amennyiben pedig egy klub többször is győzni tudott, úgy ranglista alapján osztják tovább a helyeket.

Az afrikai, az ázsiai és az észak-amerikai konföderációból három-három, a dél-amerikaiból hat klub indulhat majd. Óceániának nincs garantált helye, a térségi Bajnokok Ligája győztesének a kínai bajnokkal kell selejtezőt játszania az indulásért.

A tervek szerint a 24-es mezőnyt nyolc háromcsapatos csoportra osztják,

és az első helyezettek jutnak a negyeddöntőbe, ahonnan egyenes kieséses rendszerben folytatódik a küzdelem.

Sajtóhírek szerint a torna várhatón egymilliárd dolláros bevételt jelent a FIFA-nak, Infantino az összeggel kapcsolatban kiemelte: a szervezet pont ennyit szándékozik a női labdarúgás fejlesztésére fordítani az elkövetkezendő négy évben.

„A FIFA-nak jelentős bevétele lesz a tornából, de szeretném hangsúlyozni, hogy anyagi haszna már nem származik belőle, mert visszaforgatjuk az egész összeget a sportágba”

- mondta Infantino.

Az idei és az utolsó, jövő évi tornának Katar a házigazdája, a régi lebonyolítású eseményen csupán hét csapat vesz részt.

A testület ülésén döntöttek arról, hogy

a FIFA 2024-es kongresszusán szavaznak a 2030-as vb-rendezésről.

Az eddig ismert pályázók között szerepel Kína, illetve Dél-Amerikából is intenzíven érdeklődtek egy közös rendezés iránt, miként Anglia is társulna Írországgal, Észak-Írországgal, Skóciával és Walesszel. A 2022-es vb-t Katarban, a 2026-ost pedig az Egyesült Államokban, Kanadában és Mexikóban rendezik.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik