Nyíregyháza hírei

2013.03.25. 14:34

Húsvéti cinkefőzés és locsolkodás Szatmárcsekén

Nyíregyháza, 2013. március 25., hétfő (MTI) - A húsvéthoz kapcsolódó színes programokkal, hagyományőrző ételek versenyével, nyúlfogással, locsolkodással és egyházi ünnepségekkel egészül ki az idei Nemzetközi Cinkefőző Fesztivál és Népi Ételek Bemutatója a hét végén a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szatmárcsekén.

Nyíregyháza, 2013. március 25., hétfő (MTI) - A húsvéthoz kapcsolódó színes programokkal, hagyományőrző ételek versenyével, nyúlfogással, locsolkodással és egyházi ünnepségekkel egészül ki az idei Nemzetközi Cinkefőző Fesztivál és Népi Ételek Bemutatója a hét végén a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szatmárcsekén.

A szombattól húsvét hétfőig tartó, háromnapos gasztronómiai fesztivált a megszokotthoz képest egy hónappal később, az ünnephez igazítva rendezik meg a magyar-ukrán határ mellett fekvő községben. A rendezvény nagyobb része azonban továbbra is a híres népi étel, a krumpliból készült cinke, illetve a többi hagyományos tájjellegű eledel elkészítéséről és kóstoltatásáról szól - közölte a település önkormányzata hétfőn az MTI-vel.

Szombat délelőtt kezdődik a cinkefőző verseny, amelyre eddig több mint tíz csapat jelezte részvételét Magyarország mellett Romániából, Ukrajnából és a szerbiai Vajdaságból. A versenyzők egyéni receptek alapján készítik el a cinkét, az alaprecept azonban szinte mindenkinél megegyezik: a karikára vágott krumplit sós vízbe rakják, megfőzik és csomómentesre törik, saját levével keverik, liszttel folyamatos keverés közben besűrítik, majd összefőzik. Egy kevés pihentetés után a masszát forró zsírba mártott kanállal tepsibe szaggatják és a sütőben megpirítják, majd egyénileg ízesítik.

Minden csapat kötelezően főz cinkét és egy tetszés szerinti menüt, amelyet a zsűri értékel, a közönség pedig kóstolójegy váltása ellenében mondhat róla véleményt. A főzés ideje alatt szilvapálinkát és szilvalekvárt is kóstolhatnak az érdeklődők, lesz kirakodóvásár, népi mesterségek bemutatkozása, a hangulatról pedig a fellépők hagyományőrző műsora gondoskodik. Késő délután a szakmai zsűri hirdeti ki a főzőverseny végeredményét, este pedig feltámadási liturgikus istentiszteleteket tartanak a község római katolikus és református templomaiban.

Vasárnap egyházi rendezvényekkel folytatódik a program, délután egy órától húsvéti főzőversenyt rendeznek a Kölcsey Ferenc Kulturális Központ parkjába. A gyerekeket hagyományőrző húsvéti játszóház, a felnőtteket táncház várja majd, de díjazzák majd a Húsvéti szokások, hagyományok Magyarországon című pályázatra érkezett alkotások - hímes tojások, rajzok és versek - legjobbjait is. Este nyolc órától bált rendeznek, amelyen megválasztják a bál szépét.

A hétfőt a locsolkodásnak szentelik Szatmárcsekén is: a Nyitott porta program keretében - "locsolkodó lap" váltása ellenében - a bátrabb fiúk és férfiak kölnivízzel öntözhetik meg a község asszonyait és lányait. A Szatmári Fogadóban húsvéti hagyományőrző programot tartanak, lesz húsvéti nyúlfogó verseny, hímes tojás festés, állatsimogatás az udvaron, és számos húsvéti népi játékot is kipróbálhatnak a gyerekek.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!