Nyíregyháza hírei

2013.03.07. 19:35

Változóban a végtisztesség formái

Nyíregyháza - Van aki érzelmi, van aki anyagi megfontolásból dönt a hamvasztás mellett.

Nyíregyháza - Van aki érzelmi, van aki anyagi megfontolásból dönt a hamvasztás mellett.

A nyíregyházi Temetői Főkönyv lezárásakor is elhangzott: egyre többen viszik haza elhunyt hozzátartozójának hamvait. Ennek miértjére is megpróbáltuk megkeresni a választ amellett, hogy utánajártunk, menyibe is kerül a végtisztesség különböző formáinak a megadása.

Erdei László 1998 óra foglalkozik egyéni vállalkozóként sírkövek készítésével, de mint meséli, évről évre kevesebb a munka, főleg azért, mert egyre többen gondolják úgy, hogy urnás temetést választanak. – Ennek főként anyagi okai lehetnek, de találkoztam már olyannal is, hogy a család ragaszkodott ahhoz, hogy a hamvakat hazaviszik – közölte a szakember, akit a sírkövek tarifáiról is faggattunk. Elmondása szerint a legolcsóbbak a műkőből készült egyszemélyes sírkövek, ezek elkészítése körülbelül 150 ezer forintba kerül.

– A gránit, főleg a fekete színű, drágább, belekerül akár a duplájába, azaz 300 ezer forintba is – mondta Erdei László. A szakember hozzátette azt is, hogy a márvány sírkő már nem igazán elterjedt.

– Manapság a legtöbb sírkő gránitból készül, mert időtálló és a fényét sem veszíti el olyan gyorsan. a szakember elmondta: egy kétszemélyes műkő sírkő negyedmillió forintnál kezdődik, de ebből a fekete gránit akár egymillió forintba is belekerülhet.

Sok a szélhámos

Erdei László arra a kérdésünkre, hogy miért tapasztalható olyan nagy árkülönbség a megye egyes sírkövesei közt, így válaszolt: „Sok az olyan vállalkozó, aki telephely nélkül dolgozik és silány minőséget ad ki a kezéből. Nem értenek ahhoz, amit csinálnak, mondhatnám azt is, hogy szélhámosok.”

A temetkezési szokásokról megváltozásáról Szekrényes Andrást, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Vállalat igazgatóját is megkérdeztük, aki szerint az érzelmi okok mellett anyagi indíttatása is van annak, hogy egyre többen viszik haza elhunyt szerettük hamvát. – Találkoztam már olyan hozzátartozóval is, aki két-három hónap múlva visszahozta a hamvakat, mert annyi idő alatt összegyűjtötte a szükséges pénzt.

Az igazgatónál az cég szolgáltatásának árai felől is érdeklődtünk. – Tíz évre egy kétszemélyes urnafülke bérlése településenként változik, ötezer forinttól akár 21.590. forintig terjedhet az ár. Egy átlagos koporsós temetés 165 ezer forintnál kezdődik és 260 ezer forintinál végződik, de amennyiben rátemetéssel történik a temetés, a szolgáltatás díja megegyezik az új sírba történő díjtétellel – közölte Szekrényes András, aki évek óta hangoztatja: számos európai ország mintájára el kellene érni azt, hogy alanyi jogon biztosítva legyen 100 ezer forint plusz ÁFA összeg az elhunyt méltó temetéséhez. Szerinte ez az összeg kiváltaná a közköltséges temetéseket, melynek becsült éves összege 6 milliárd forint.

– A pathológiáról a hozzátartozó meghatalmazása vagy megbízása alapján működési engedéllyel rendelkező temetkezési vállalkozó, illetve temetkezési vállalat szállíthatja el a holttestet – kaptuk a választ arra a kérdésünkre, hogy ki jogosult a halottat elvinni a Jósa András Oktatókórház Pathológiai Osztályról.

Utolsó út a levegőben

Mind többen választják a végtisztesség különös, de nagyon is megható módját. Lapunk hallott olyan erdészről, akinek az volt az utolsó kívánsága, hogy a szívének oly kedves erdő fölött szórják szét a hamvait, s volt horgász, aki az életében oly sok nyugodt órát, napot adó folyó fölött kívánt utolsó útjára indulni. Az pedig természetes, hogy a repülők nagy családja a levegőben búcsúztatta el az elhunyt bajtársat.

– Nem szokatlan már az ilyen kérés. Készítettünk egy olyan kioldó szerkezetet, amelyet a repülőgép oldalára szerelünk, s ezzel oldjuk meg a hamvak szórását. A gépben három családtag is elkísérheti az utolsó útra az elhunytat – mondta el lapunknak Horváth Péter, a Tréner Kft. ügyvezető igazgatója. A cég az esetek többségében a temetkezési vállalattal együttműködve teljesíti a felkérést, de előfordul, hogy közvetlenül keresik meg a repülés minden területére kiterjedő profilú vállalkozást. Azt leszögezi, hogy lakott terület fölött nem szórnak ki hamvakat, csak erdő, folyó, vagyis településtől távoli övezet jöhet szóba.

Hátizsákban, egy dobozban

A 43 éves F. Erzsébet több hónapon keresztül a lakásában egy dobozban őrizte élettársának hamvait. – Március 19-én lesz éppen 2 éve, hogy „Apu” meghalt. Mivel munkanélküli voltam már akkor is, nem volt pénzem a temetésre, csupán a hamvasztás költségeit tudtam kifizetni. A korábbi családjától hiába kértem segítséget, nem kaptam. Így otthon őriztem a hamvakat, majd amikor kilakoltattak az albérletből, s az utcára kerültem, vittem magammal a dobozt a hátizsákomban, hiszen én vállaltam érte felelősséget. Van egy tiszateleki ismerősöm, végül ő szórta el a hamvakat a Tisza-partján. Sajnos, oda sem tudtam elutazni, azóta is mardos a lelkiismeret. Úgy hallottam, hogy most már önkormányzati engedély kell a hamvak elszórásához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!