Nyíregyháza hírei

2013.04.09. 14:13

Határon túl és összetartozva

Nyíregyháza - A nemzeti összetartozás napjával, „flash mob”-bal, kiállítással, előadásokkal zárta a Nyíregyházi Kossuth Lajos Evangélikus Gimnázium a Határtalanul programját.

Nyíregyháza - A nemzeti összetartozás napjával, „flash mob”-bal, kiállítással, előadásokkal zárta a Nyíregyházi Kossuth Lajos Evangélikus Gimnázium a Határtalanul programját.

– Mindig nagy hangsúlyt helyzetünk a határon túli magyarsággal való kapcsolattartásra, a hazafias nevelésre – mondta a projektzárón Kecskemétiné Szilvási Zsuzsanna igazgatóhelyettes. – A testvérgimnáziumok cserediák és tanácsere programjai korábban is jól működtek, sikeresek voltak, arra azonban, hogy a kapcsolat még intenzívebbé váljon és évente többször, több osztály is részese lehessen a látogatásoknak a Határtalanul pályázat adott lehetőséget. A Bethlen Gábor Alapkezelő csaknem 3 millió forinttal támogatta a kossuthos diákok kiutazását, valamint az erdélyi és kárpátaljai tanulók fogadását.

– Úgy gondoltuk, a nemzeti összetartozást úgy érzékeltethetjük a legjobban, ha nemzeti ünnepeket választunk az együttműködés alapjául, ahol közösen tudunk emlékezni, közös munkával készítünk emléktáblát vagy együtt veszünk részt felvonuláson – említette az igazgatóhelyettes. Székelykeresztúr, Huszt, Técső – három hely, ahol a Kossuth tanulói megfordultak, a huszti magyar iskolának pedig 18 számítógépet adományoztak. – Minden kiutazásunk kulturális és szabadidős programot is tartalmaz, élményt és értéket szeretnénk nyújtani a diákságunknak – fogalmazott Kecskemétiné és hozzátette: a jövőben is folytatják a közös programokat és szeretnék tovább bővíteni kapcsolataikat a határon túli magyar iskolákkal. Azért, hogy a gimnázium minden diákja átérezze a csereprogramok jelentőségét kedden megtartották a nemzeti összetartozás napját, melynek részeként az iskola udvarán „flash mob”-ot rendeztek. A tanulók beálltak a nagy Magyarország térképébe, ezen belül a mai Magyarország területét a színes pólós diákok töltötték meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!