Nyíregyháza hírei

2013.04.19. 14:47

Lego-gyár - Új gyártóbázist épít a Lego Nyíregyházán

Nyíregyháza, 2013. április 19., péntek (MTI) - Mintegy 200 millió eurós (60 milliárd forintos) zöldmezős beruházással bővíti gyártókapacitását a Lego Csoport Nyíregyházán - jelentette be a dán világcég pénteken a szabolcsi megyeszékhelyen.

Nyíregyháza, 2013. április 19., péntek (MTI) - Mintegy 200 millió eurós (60 milliárd forintos) zöldmezős beruházással bővíti gyártókapacitását a Lego Csoport Nyíregyházán - jelentette be a dán világcég pénteken a szabolcsi megyeszékhelyen.

Az eseményen, amelyen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök is, elhelyezték a Nyíregyháza nyugati részén felépítendő új gyártóbázis Lego-elemekből készült időkapszuláját.

Az új gyárkomplexum mintegy 100 hektáron helyezkedik el, a gyártórészleg területe 122 ezer négyzetméter. A beruházás során 250 új munkahely jön létre, így a nyíregyházi ipari parkban termelő Lego Manufacturing Kft.-nek jövőre már mintegy 1500, döntően a régióból érkező alkalmazott munkavállalója lesz.

Az új gyártóbázis terület-előkészítési munkálatai 2013 februárjában kezdődtek meg, a gyártás a tervek szerint 2014 első negyedévében indul el. Az építkezés földmunkái néhány hónapja tartanak a 36-os főút mellett kialakított területen.

A jelenleginél háromszor nagyobb gyár létrehozását azért határozta el a társaság vezetése, mert az ipari parkban lévő gyárterület bérleti szerződése 2015-ben lejár. Az új gyártótelepen 768 fröccsöntő gép biztosítja majd a megfelelő kapacitást, a logisztikai műveletekhez pedig 80 ezer raklapnyi összterületű raktár készül el.

A pénteki eseményen Bali Padda, a Lego Csoport ügyvezető alelnöke elmondta, hogy a Lego hosszú távon épít magyarországi gyártókapacitására. Az új létesítmény a jövő gyára lesz, és mindenben megfelel a környezetvédelmi előírásoknak: a gyárban alkalmazott rendszer évi 60 ezer köbméterrel csökkenti a vízfogyasztást és 7 ezer tonnával a szén-dioxid kibocsátást - jelentette ki az alelnök.

A dán vállalatok jelenléte már most is hasznosnak bizonyult Magyarország számára, hiszen tény, hogy eddig is már több mint egymilliárd eurót fektettek be az országba, létrehozva ezzel közel 13-14 ezer munkahelyet - mondta az ünnepségen Tom Norring, a Dán Királyság nagykövete.

Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP), Nyíregyháza polgármestere beszédében méltatta azt a munkát, amely a régió, a város és a vállalat érdekeit összehangolva az új gyár építéséig vezetett el. Ez a gyár a jövőnek épül, ez egyben azt is jelenti, hogy a Lego Nyíregyházát immár a végleges otthonának tekinti - mondta, hozzátéve: a nyíregyháziak örülnek annak, hogy ez a döntés megszületett.

A beruházás elindítását jelképező időkapszula ünnepélyes elhelyezése után tartott sajtótájékoztatón Martin Svejda, a Lego beruházási igazgatója elmondta: a cég számára fontos, hogy a piachoz közel végezzék a gyártást, ezért a nyíregyházi gyár elsősorban az európai piacra termel, kivéve a Duplo-kockákat, amelyeket a globális piacon értékesítenek.

Az új gyártóbázisról szóló döntés meghozatalakor nem a munkaerő-költségek számítottak, hanem a piac közelsége és a már meglévő helyi tapasztalatok - fogalmazott Martin Svejda.

Jesper Hassellund Mikkelsen, a Lego Manufacturing Kft. igazgatója újságírói kérdésre elmondta: a nyíregyházi gyárban jelenleg 20 millió doboz játékot készítenek, a termelési kapacitás az új gyár beindításával évi 30-40 millió darab dobozra fog felmenni. A legyártott kockák száma megközelítőleg 15-20 milliárdra emelkedik, jelenleg ennek felét gyártja a nyíregyházi gyár - tette hozzá.

A Lego Csoport 2012-ben az előző évhez képest 18 százalékkal növelte árbevételét, ami 22 milliárd dán korona, azaz 3 milliárd euró volt - közölte Bali Padda az MTI kérdésére, hozzátéve, hogy a növekedés szinte az összes, a társaság által elért földrajzi régióban megfigyelhető. Európában - területtől függően - 15-20, az amerikai piacon 10-12, de Koreában például 70 százalékos növekedést ért el a cégcsoport, amely Japánban és Kínában is jó eredményeket ért el.

Kínában ráadásul szűk bázisról realizálták ezt az eredményt - tette hozzá Bali Padda. A Lego a jövőben Ázsiára fókuszál: ennek jegyében építik majd fel legújabb gyárukat Sanghaj mellett, amely nagyjából ugyanakkora lesz, mint a most épülő nyíregyházi gyártóbázis.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!