Nyíregyháza hírei

2013.04.26. 10:53

Közös szerenád az iskolában

Nyíregyháza, Újfehértó - A diákok pihenten készülhetnek életük egyik legfontosabb megmérettetésére, az írásbeli érettségire.

Nyíregyháza, Újfehértó - A diákok pihenten készülhetnek életük egyik legfontosabb megmérettetésére, az írásbeli érettségire.Akik régen voltak középiskolások, nosztalgiával emlékeznek vissza azokra a langymeleg tavaszi estékre, amikor szerenádokat adtak tanáraik ablakánál. Az utóbbi években azonban megosztották a települések lakóit a szerenádozó diákok, hiszen hangoskodva vonultak végig az utcákon, néha a viselkedésükkel meg is botránkoztatták a járókelőket. Ezért néhány középiskola vezetősége úgy döntött, hogy utcai bóklászás helyett legyen inkább egy közös szerenád bent az iskolában, ahol együtt van minden diák és minden pedagógus. Ezt az új szokást egyre több középfokú oktatási intézmény követi.

Fáradtak voltak

– Pár éve mi is a közös szerenádozás mellett döntöttünk – mondta el érdeklődésünkre dr. Veréb József, a Nyíregyházi Művészeti Középiskola igazgatója. – Ennek a legfőbb oka az volt, hogy a hagyományos szerenádozások több napon keresztül gyakran késő éjszakáig eltartottak, s mi nem szerettük volna, ha a diákok fáradtan, kialvatlanul készülnek életük egyik legfontosabb megmérettetésére, az írásbeli érettségire. Ezért vezettük be a közös szerenádot, amelyet kulturált körülmények között tudunk megrendezni a szerenádi hangulathoz jól illeszkedő iskolai udvaron. Kezdetben idegenkedés és értetlenkedés fogadta ezt az ötletet, de úgy gondolom elértük célunkat: mindez mértéktartó igénybevételt jelent diáknak és pedagógusnak, s jó alkalom valamennyiünknek egy kötetlen beszélgetésre.

Tiszteletkör a városban

Az újfehértói KOSZISZ Szent István Gimnázium és Szakközépiskola tavaly rendezett először vendéglátással egybekötött közös szerenádot, s ezt a kezdeményezést az idén is folytatják: a végzős osztályok kedd délután dalolnak majd tanáraiknak. Buczkó Ágnes, az oktatási intézmény igazgatója beszámolt azonban egy újításról is.

– Az utolsó éves diákjaink a ballagás napján először elköszönnek az osztálytermektől, aztán a helyi gazdáknak köszönhetően lovas fogatokra ülnek, hogy tiszteletkört tegyenek a településen a fúvószenekar vezetésével, s majd utána kezdődik a ballagási ünnepség az iskolában. A lovas fogatos tiszteletkört első alkalommal rendezzük meg, de szeretnénk belőle hagyományt teremteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!