Nyíregyháza hírei

2013.05.13. 07:59

Adj helyet magad mellett...

Nyíregyháza - A kereskedők és a vásárlók is egyetértenek abban, hogy a Búza téri piaccsarnok „kinőtte magát”.

Nyíregyháza - A kereskedők és a vásárlók is egyetértenek abban, hogy a Búza téri piaccsarnok „kinőtte magát”.

Szombaton reggel ellátogattunk a Búza téri piacra, hogy megtudjuk, milyen áruk és milyen áron kerülnek a vásárlók kosarába, illetve mennyire elégedettek az asztalok egyik, illetve másik oldalán álldogálók a vásártéren tapasztalható körülményekkel.

A hatvanas éveiben járó Szécsi Jánosné Nyípazonyból kerékpározott be a kora reggeli órákban, hogy élőszárnyasait értékesítse. – A bolti, gyorsfagyasztott csirke íze össze sem hasonlítható a frissen vágott hússal. Saját nevelésű jószágok, a kiskakas és a tyúkocska 2300 forintba kerül. Házi tojást azért nem hozok a piacra, mert azokra „lecsapnak” a törzsvásárlók helyben, a faluban. Pénteken és szombaton van itt nagy forgalom, akkor éri meg igazán eladni és vásárolni – meséli az asszony.

Balázsi István szerdánként és szombatonként naposcsibéket árul a Búza téren. – Több fajta is van, vegyes hasznosításúak, azaz a húsuk és a tojásuk miatt is viszik őket. Mágnesként vonzzák a kíváncsi gyerekeket ezek a „kis színes csipogók”. Minimum 10 darabot adok el egy-egy felnőtt vásárlónak, darabját 160 forintért. Jó, hogy létezik itt ez a kisállat piacot, de sajnos az átalakítások miatt „összezsugorodott”, jó lenne bővíteni a területet – mesélte a naposcsibe-kereskedő.

Márföldi Csabáné alig látszott ki a szebbnél szebb virágok közül, amikor megszólítottuk. – Végre itt a szezon, viszik a muskátlit, a balkon- és kaspós növényeket, az egynyáriak sokaságát, különösen a temetőbe szánt virágokat. A vásárlóknak sajnos évről évre vékonyabb a pénztárcája, ezzel magyarázható, hogy sokan inkább a harmadáron kapható, 100 forintos palánták mellett döntenek, azokat otthon maguk gondozzák tovább, majd kiültetik. Anyák napján jó forgalmunk volt, pünkösd hétvégén is sok vásárlóra számítunk. Másfél évtizede „virágozunk”, hétfő kivételével minden nap itt áruljuk a cserépbe, kaspókba valókat – mutat a hosszú asztalsorra Márföldi Csabáné.

– Szombatonként mindig nagy piac van, ilyenkor még nehezebb elviselni a zsúfoltságot. Tágasabb térre és több parkolóhelyre lenne szükség. Korábban bérelt parkolónk volt, most parkolóbérletünk van. Hajnal 4 órakor behordjuk a ládákat a pakolóból, déltől már be lehet hajtani a piac területére, hogy visszapakoljunk. Fedett standokat kellene kialakítani, ami véd az esőtől, széltől, napfénytől, a legnagyobb gond mégis a kevés parkolóhely.

A sóstóhegyi Palánki Renáta és édesapja zöldség-gyümölcsben „utazik”. – Az alma 150, a sárgarépa 250, a krumpli kilója150 forint – sorolja az ifjú hölgy, mintha csak a vásárlók kérdéseire felelne, majd elárulja: szerdán, pénteken és szombaton vásárolnak tőlük a legtöbbet, most főleg a földieper keresett, így abból is bőven hoztak. – Édesanyám, megkönnyítve a háziasszonyok dolgát, kis csomagokat állít össze tisztított zöldségekből a törzsvásárlóinknak. Addig jó, még egymást érik a vásárlók a piacon, és nem a nagyáruházakat választják, hiszen belőlük élünk – tette hozzá Renáta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!