Nyíregyháza hírei

2013.05.07. 10:49

Mindenkit hazavárnak

Nyíregyháza - A vasúti átjárókban a a baleseteket a járművezetők figyelmetlensége, türelmetlensége és agresszivitása okozza.

Nyíregyháza - A vasúti átjárókban a a baleseteket a járművezetők figyelmetlensége, türelmetlensége és agresszivitása okozza.

A balesetek elkerülése érdekében találták ki a sorompókat, illetve a fényjelző berendezéseket a vasúti pályák és a közutak kereszteződésénél. Ennek ellenére nem múlik el úgy év, hogy ne hallanánk vasúti átjárókban történt balesetekről. A legfrissebb tragikus hír éppen kedden érkezett, Újszásznál a vasúti átjáróban két nőt gázolt el a vonat. Az egyikük a helyszínen meghalt, a másikat mentőhelikopter vitte kórházba.

Az elmúlt évben egyébként hazánkban 39 személygépkocsi, 6 tehergépjármű, 2 traktor, 3 motoros és 8 kerékpáros ütközött vonattal. Ezeket a baleseteket a járművezetők figyelmetlensége, türelmetlensége és agresszivitása okozta. A további tragédiák elkerülése érdekében nemzetközi kampánynapot rendeztek május 7-én: a MÁV és a rendőrség munkatársai ellenőrizték, szórólappal figyelmeztették a közúton közlekedőket.

Sok még a szabálysértés

– Bár megyénkben évről évre csökken a vasúti kereszteződésekben történt balesetek száma – míg 2011-ben öt ilyen baleset volt, 2012-ben már csak egy –, mégsem dőlhetünk kényelmesen hátra. A csökkenés ellenére nagyon fontos, hogy újra és újta felhívjuk a gépjárművezetők és a gyalogosok fogyelmét arra, mennyire is veszélyesek a vasúti átkelőhelyek – mondta el érdeklődésünkre Fedor Rita r. főhadnagy, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. – A tapasztalatok ugyanis továbbra is azt mutatják, hogy nagyon sok még szabálysértés, a sofőrök az előírtnál jóval nagyobb sebességgel közelítik meg az átkelőket, sok esetben nem veszik figyelembe a piros jelzést. Egy-egy szabálysértés elkövetésekor csak nagyon kevesen múlott, hogy nem történt halálos tragédia. A rendőrség nem győzi eleget hangoztatni, hogy a vasúti átkelőket fokozott óvatossággal kell megközelíteni, a jelzések utasításait be kell tartani, s áthaladáskor is nagyon figyelmesnek kell úgy az autósnak és motorosnak, mint a biciklisnek és a gyalogosnak.

Már villogott a piros

Nyíregyháza két legforgalmasabb vasúti átjárójánál, a Tokaji és a Kótaji úton ellenőrizték a gépjárművek áthaladását tegnap megyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztálya és a MÁV Zrt. munkatársai. Az ellenőrzés ideje alatt a Kótaji úti sorompónál két jármű már a villogó piros jelzésen haladt keresztül, a sofőrök ellen a rendőrök eljárást kezdeményeztek, míg egy autónak a műszaki állapota nem felelt meg az előírásoknak.

– Szinte naponta átmegyek kerékpárral ezen a vasúti átjárón – nyilatkozta lapunknak Fikly András, amikor a Kótaji úton a leengedett sorompó éppen az útját állta. – Minden egyes alkalommal nagyon óvatos vagyok, leszállok, körülnézek, és csak aztán megyek át, soha nem hajtok át rajta csak úgy. Ha szabad a jelzés, akkor is körülnézek, hiszen a technikában sem lehet teljesen megbízni. Jogosítványom nincs, de utasként szoktam ülni kocsikban, így van onnan is tapasztalatom. Itt a félkarú sorompó megfogja az autósokat, de ahol nincs sorompó, ott mennek, s bizony gyakrabban is van baleset.

Néhány súlyosabb baleset megyénkből:

2009.május 8.

Egy ember meghalt, egy másikat pedig könnyű sérülésekkel szállítottak a kórházba, miután összeütközött egy kamion és személyvonat Vásárosnamény és Nyírmada között egy vasúti átjáróban. A teherautó a csak András-kereszttel jelzett vasúti átkelőbe úgy hajtott be, hogy nem adott elsőbbséget a szerelvénynek.

2010. november 15.

Áttörte a sorompót egy autó, úgy ütközött a Nyíregyháza felől érkező, Záhony felé száguldó gyorsvonattal az egyik sóstóhegyi átjáróban. A gépkocsi vezetője azonnal szörnyethalt. A vészfékező vonat mintegy 300 méteren át tolta a talpfákba be-beakadó autót maga előtt, végül maga alá gyűrte.

2011. november 7.

Egy Skoda tartott Nyíregyházáról Nyírszőlős felé a délelőtti órákban. A város határánál a vasúti átkelőbe úgy hajtott be az autó, hogy a Záhony felé haladó Intercity elé került. Az autóból nem maradt semmi épen, a kocsiban utazó nő szörnyethalt.

2012. július 2.

Személyvonat és autó ütközött össze egy vasúti átjáróban Nyírmihálydinál. A gépkocsiban utazó két ember súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett. A MÁV közleménye szerint a fénysorompóval biztosított vasúti útátjáróban a berendezés tiltó jelzése ellenére hajtott a sínekre az autó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!