Nyíregyháza hírei

2013.05.06. 17:24

Minél gyorsabb, annál drágább

Nyíregyháza - Száz kilométer esetében 150 forint, 500 kilométer felett pedig 735 forint a gyorvonati pótjegy összege.

Nyíregyháza - Száz kilométer esetében 150 forint, 500 kilométer felett pedig 735 forint a gyorvonati pótjegy összege.Május 1-jén este adott ki közleményt a MÁV-START Zrt. arról, hogy új, gyorsvonati pótjegyet vezetnek be május 15-től. A pótjegyet egyes gyors- és sebesvonatokon, összesen 258 járaton kötelező váltani, ára kilométer övezetenként változik, azaz minél messzebb utazunk, annál drágább: 100 kilométer esetében 150 forint, 500 kilométer felett pedig 735 forint. A pótjegyet a 65 év felettieknek is ki kell fizetniük. Szerettük volna megtudni, hogy mi indokolta a pótjegy bevezetését és hogy milyen plusz szolgáltatásokat kap az, aki ezt megfizeti – kérdéseinkre a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztálya válaszolt.

„Az alaptarifák a legutóbbi átfogó áremelés, a 2010. februári 10-15 százalékos növekedés óta lényegében változatlanok az országos, elővárosi és regionális személyszállításban. A feláras vasúti szolgáltatások köre a folyamatos fejlesztésekhez szükséges források előteremtése érdekében szélesedik, az autóbuszos és vasúti felárakból az előzetes elvárás szerint 1,5-2 milliárd forint éves többletbevétel származhat ebben az évben. A MÁV-START Zrt. az idén és jövőre mintegy 1 milliárd forintot fordít a minőségi szolgáltatásokat nyújtó vasúti kocsik – két év alatt közel 300 jármű – megújítására”. A minisztérium tájékoztatása szerint a MÁV-START Zrt. bérletével rendelkezőknek nem kell felárat fizetniük, a rendszeresen munkába vagy iskolába közlekedőket így a változás nem érinti. Kiegészítő jegy nélkül szállhatnak vonatra a nemzetközi menetjeggyel utazók, a három év alatti gyermekek és a hadirokkantak, mint ahogy a START Klub kártyás utasok is mentesülnek a felár megfizetése alól.


 Felárral és nélküle

A MÁV-START Zrt. Szabolcs megye területén a Debrecen-Tiszalök, a Debrecen-Mátészalka, a Mátészalka-Záhony, a Nyíregyháza-Zajta, a Mátészalka-Csenger, a Tiborszállás-Mátészalka, a Nyíregyháza-Vásárosnamény és a Tiszalök-Nyíregyháza vonalakon naponta mintegy 125 vonatot közlekedtet, ezek mindegyike felár nélkül vehető igénybe.

A Budapest-Záhony vasúti fővonal Szabolcs megyei szakaszát 90 vonat érinti, ezek felén nem kell gyorsvonati pótjegyet váltani. Az InterCity vonatokon felül május közepétől további 15 sebesvonat került be a feláras körbe.

A sebesvonatok utasainak Záhony és Nyíregyháza között sem kell felárat fizetniük, így pótjegy nélkül juthatnak el a megyeszékhelyre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!