Nyíregyháza hírei

2013.08.13. 08:29

Kinek az ár, kinek a buli a szempont

Nyíregyháza - Koli vagy albérlet? A Nyíregyházi Főiskolán augusztus 16-án döntenek arról, hogy kiket vettek fel a Campus és a Hotel Sandra kollégiumába.

Nyíregyháza - Koli vagy albérlet? A Nyíregyházi Főiskolán augusztus 16-án döntenek arról, hogy kiket vettek fel a Campus és a Hotel Sandra kollégiumába. A felvétel itt is pontszámok alapján történik, az elbírálás során a szociális helyzet mellett azt is figyelembe veszik, hogy ki milyen távolságra lakik az intézménytől, a felsőbb évesek esetében pedig a tanulmányi átlag is beleszámít a pontokba. A két említett intézményben összesen 1495 embert tudnak elszállásolni, aminek közel 90 százaléka általában el is kel, a fennmaradó helyeket a pótfelvételizők, és a levelezős hallgatók számára tartják fenn.

– Sokan azt mondják, hogy a kollégiumban nagyobb a kötöttség, pedig ez szerintem nem igaz, ugyanúgy megvannak a bulik, mint máshol. Ha albérletben laksz, ott néha házsártosabb a szomszéd, mint a kollégium legkényesebb dívája, és itt a pénzedből is jobban ki tudsz jönni – mondta el lapunknak Richárd, aki második évére készül a Campus Kollégiumában.

Indul a roham

– Az év nagy részében azok keresnek albérletet, akik Nyíregyházán kapnak munkát, most az egyik gyár építői rohamozták meg az ingatlanközvetítő irodákat, hogy lakást találjanak. Akik kifejezetten főiskolásoknak szeretnék kiadni az albérletet, általában augusztus második felében adják fel a hirdetéseket, ugyanis ezután derül fény arra, kik maradtak le a kollégiumról – mesélte lapunknak Görömbei Istvánné az egyik nyíregyházi ingatlanközvetítő iroda ügyvezetője.

– Ekkor indul a roham, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelő lakást. A diákok elsősorban arra figyelnek, hogy az albérlet közel legyen a felsőoktatási intézményhez, az ár csak ezután következik, bár a főiskolásoknak inkább az olyan, szerényebb kivitelű albérleteket szokták kínálni, aminek nincsen egekbe szökő ára. Az utóbbi években azt vesszük észre, hogy a kollégiumok egyre több embert el tudnak szállásolni, így albérletekből is egyre kevesebb ilyenkor a hirdetés.

Albérlet vagy ingázás

Akinek az albérlet sem jön össze, annak többnyire ingáznia kell, ami megterhelő, de költségkímélő megoldásként még mindig sokan választják ezt, hiszen egy vasúti, vagy autóbusz bérlet ára még mindig nem kerül annyiba, mintha valaki egy külön lakást fizetne. Éva korábban ingázott a lakóhelye és az iskola között, de már egy éve saját albérletben lakik a barátnőivel. – Engem nagyon leterhelt, hogy minden nap be kellett járnom Tiszavasváriból, a kollégium pedig nem jött össze, mert későn jelentkeztem. Nekünk most nem kell új albérlet után néznünk, mert találtunk munkát a nyárra, és itt tudtunk maradni. Most, hogy itt lakunk, már kialakult a kis saját körünk, és nagyon jól megértjük egymást. Hiába drágább, nem cserélném el a kollégiumra – mondta a főiskolás lány.

Ha megvan a csapat

Gergely István barátaival épp albérlet-mustrát tartott, amikor találkoztunk. – Nem akartunk kollégiumba menni, mert már van egy jól összeszokott csapatunk. Ebből három ember a Nyíregyházi Főiskola tanulója lesz, egy pedig dolgozni fog, mert nem sikerült a felvételije, de mindenképpen velünk szeretne maradni. Maximum negyvenezer forintig tudunk elmenni, ami ha már négy emberre van elosztva, ideálisnak mondható. A mi baráti körünk összeszokott banda és már ismerjük egymás hülyeségeit is. Biztos vagyok benne, hogy az albérletes éveink során olyan élményekkel gazdagodunk majd, amit még az unokáinknak is mesélni fogunk.

- Toronicza Péter -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!