Nyíregyháza hírei

2013.08.07. 17:04

Örömtánc a tehetséggondozó táborban

Nyíregyháza - TÁNC-TÉR táborban pallérozódnak az ifjú művészek.

Nyíregyháza - TÁNC-TÉR táborban pallérozódnak az ifjú művészek.

 – Nagy öröm a számunkra, hogy a Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola (VLAMI) lehetőséget kapott arra, hogy a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetséggel (Matehetsz) közösen életre hívhatta a TÁNC-TÉR tehetséggondozó tábort, mely tehetséges fiatal táncosok képzésével, fejlesztésével foglalkozik augusztus 5-e és 10-e között. A nyíregyházi tematikus táborban - komoly kiválasztást követően - az ország különböző pontjaiból érkező négy táncművészeti ág tehetséges ifjú művelői vesznek részt.

A táncos műhelyekben elismert művésztanárok képzik tovább a fiatalokat néptánc, modern-, társas-, valamint kortárstánc és koreográfus szakirányokban. A tábor a Tehetséghidak pályázati program keretében valósul meg, a gyerekek számára ez teljesen ingyenes – mondta el érdeklődésünkre Demarcsek Zsuzsa, a VLAMI igazgatója, a tábor főszervezője, s hozzátette: bár olyan fiatalokat vártak ide, akik tapasztalt táncosok, de még őket is meglepte, hogy mennyire technikásak és felkészültek az ifjú művészek.

Feszített a tempó

– Amikor az esti programokon ez a 96 gyerek egyszerre mozdul, csodálatos erőt és energiákat szabadítanak fel. Napközben a műhelymunkák során nagyon keményen és elhivatottan dolgoznak, s közben megismerik egymást, összebarátkoznak. A tánc mellett képzőművészeti ás drámafoglalkozásokon is részt vesznek. A hét elején volt egy kortárscsoport-tréning is, amivel a közösséghez tartozás fontosságát szerettük volna hangsúlyozni.

A tábor tempója feszített, a szervezők arra törekedtek, hogy ne legyenek üres járatok a programban. Augusztus 5-én, az első napon a fiatalok egymást tanították a különböző műfajok egy ismerkedő est keretében.

– Kedden délután minden csoportból kiválasztottak a vezetők néhány gyereket, akik egy pszichológussal találkoztak. Felmérték az intelligenciájukat, a kreativitásukat és a motivációs szintjüket, melynek értékelését a tábor végén megkapják a srácok is, mi pedig felvesszük a kapcsolatot az átlagon felüli teljesítményt nyújtók tanárával, és megpróbálunk nekik segíteni az előrehaladásban, hiszen a tehetséggondozás mára már országos szintű hálózattá alakult.

Műhelymunka és élményfürdő

– Napközben mindenki a saját műhelygyakorlatán vesz részt, ahol készülnek a péntek esti bemutatóra, ami a nyíregyházi Evangélikus Általános Iskolában lesz. Ez egy nyitott program, bárki megnézheti majd, hogy mivel töltötték a fiatalok ezt az egy hetet. A műsor az emberi kapcsolatok téma köré szerveződik, minden műhely a saját formanyelvén fogalmazza meg saját gondolatait.

A tábor az integrációt is segíti, a bentlakó roma gyerekek kedden este koncertet adtak, közösen énekeltek és táncoltak a többiekkel, amit retroparty követett pöttyös szoknyákkal, nadrágtartókkal, nyakkendőkkel és limbóval. Szerdán csak délelőtt voltak intenzív próbák, délután a srácok Sóstóra látogattak, ahol megnézték a múzeumfalut, az állatparkot, majd az élményfürdőt.

– Csütörtökön már a záróbemutató készülünk, ahogy másnap délelőtt is színpadi próbák várnak a gyerekekre, de előtte még roma-magyar táncházat tervezünk, magyar és cigány zenészek húzzák majd, és ha jól sikerül, belecsempésszük a pénteki műsorunkba is. A bemutató után meglepetéssel készülünk: TÁNC-TÉR tortával ünneplünk majd, velünk marad a két népi zenekar is, és csatlakozik hozzájuk egy bulizenét játszó banda is. A bemutatót megnézi Magyar Állami Népi Együttes tánckarvezetőjének, valamint dr. Mizerák Katalin, a Magyar Táncművészeti Főiskola tanszékvezető tanára is, akiknek szakmai kérdéseket is feltehetnek a gyerekek, és közösen értékeljük majd a látottakat.

Elismert művészek oktatnak

A fiatalok elismert művészektől, koreográfusoktól tanulhatnak a hét folyamán: a néptáncosokat a Nyírség Táncegyüttes tagjai, Kácsor István, Brencsák Barbara, Sipos Eszter és Ugyan Attila tanítják, a kortárs csoportot Farkas Dorka vezeti, aki Finnországban sajátította el a kortárs technikát, míg a társastánc csoportot Papp Szabolcs és Zsíros Gabriella irányítja. Mellettük a VLAMI tanárai segítik a munkát.

– Azt mondják, Nyíregyháza a zene és a tánc városa, és valóban: idejött az ország, hogy egy jó táborban tanulhasson kiváló tanároktól. Erre nagyon büszkék vagyunk, és sajnáljuk, hogy a Nemzetközi Táncfesztivál kikerült a megyei programok közül. Bízom benne, hogy lesz még lehetőségünk a megrendezésére, és remélem, hogy találunk hozzá támogatókat is, hiszen a tánc egy csoda. Gazdagítja a lelket, hiszen a hagyományok tisztelete, a mozgás szeretete és öröme beépül a személyiségbe, tartást, magabiztosságot ad a művelőjének – mondta Demarcsek Zsuzsa.

KM-CSA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!