Nyíregyháza hírei

2013.09.27. 12:41

Örökösföldön futó program

Nyíregyháza - Több mint 249 millió forintos támogatást nyert a rehabilitációra az önkormányzat.

Nyíregyháza - Több mint 249 millió forintos támogatást nyert a rehabilitációra az önkormányzat. A megyeszékhely önkormányzata „A nyíregyházi Örökösföld lakótelep rehabilitációja” című pályázaton 249 054 116 forint vissza nem térítendő támogatást nyert.

A projekt keretében a városrész jelentősen megújul. A Tündérkert Keleti Óvoda Margaréta Tagintézmény külső felújítása során hőszigetelik a homlokzatot, a lapostetőt és a csapadékvíz elleni szigetelés rekonstrukciója is esedékes. Lecserélik az összes külső nyílászárót, korszerűsödik a villámvédelmi rendszer.

A Fazekas János téri 10 tízemeletes társasházat energetikailag fejlesztik. Az épületek közös költségének csökkentéséért a közösségi fogyasztókat (lépcsőház világítás, felvonók) egy hálózatra kapcsolt, fotovoltaikus (napelemes) áramtermelő rendszerrel egészítik ki.

A közterület-rehabilitáció is része a nagyszabású projektnek: a felújítandó mintegy 20 ezer négyzetméteres terület közepén kialakítanak egy körülbelül 30 méteres sugarú ligetes parkot. Ezt a központi részt a tér minden irányából sugárirányba bekapcsolódó gyalogos sétányok kötik majd össze, ami megteremti az átjárás lehetőségét. A létesülő gyalogos sétányok közvilágítást kapnak, mindemellett utcabútorok, szemetes szelencék javítják a lakótelep élhetőségét. Modernizálják a 49. számú játszóteret is.

A lakossági igényeknek megfelelően a lakótelep központi részén kívül kutyafuttató parkot hoznak létre.

A helyi identitást, közösségformálást, környezettudatosságot erősítő és a helyi foglalkoztatást javító programok lebonyolításában szerepet kap a Gyermekjóléti Központ és a Szociális Gondozási Központ is. Ugyanakkor úgynevezett Programalap nyílik, amelyre non-profit szervezetek pályázhatnak „mini projektekre”. A 249,054 millió forintos támogatásnak tehát sok kézzelfogható jele lesz, ami erőteljesen növeli az örökösföldiek komfortérzetét.

KM–LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!